Zdravlje

OVAKVU PROGNOZU NIKO NIJE OČEKIVAO – Iako je sada jako vruće, uskoro nam dolazi “malo ledeno doba”?!

Napisao admin

Za 15 godina na našoj planeti moglo bi nastupiti “Malo ledeno doba”, sa ekstremno hladnim zimama, tokom kojih bi se mogle zamrznuti rijeke, predviđaju neki klimatolozi. Naime, stručnjaci sa Northumbria University u Engleskoj napravili su novi model Sunčeve aktivnosti, koji, kako tvrde, “omogućava neviđeno precizna predviđanja”.


Tako bi kretanje fluida unutar Sunca za koje se vjeruje da stvaraju vremenske cikluse od 11 godina moglo biti takvo da u 2030-im godinama temperatura drastično padne.

 

Solarna aktivnost mogla bi opasti za 60%, jer bi dva talasa fluida “na kraju mogli isključiti jedan drugi”, tvrdi profesorica matematike sa pomenutog univerziteta, Valentina Žarkova.

 

Na predavanju održanom na Nacionalnom astronomskom mitingu Walesu Žarkova je izjavila da bi rezultat bio sličan ekstremno hladim vremenskim uslovima u kasnom 17. vijeku.

 

U periodu između 2030. i 2040. ta dva talasa bi istovremeno mogla doživjeti vrhunac na suprotnim Sunčevim hemisferama, objasnila je Žarkova. Njihova interakcija bi mogla biti razorna, ili bi bezmalo mogli ukinuti jedan drugi.

 

“Prema našim prognozama, time će se steći uslovi za tzv. Maunderov minimum”, kaže ona.

 

Maunderov minimum ukazuje na nisku aktivnost Sunčevih pjega, a označava period 1645. – 1715. godine, kada su u Evropi i Sjevernoj Americi bile izuzetno hladne zime.

 

Tokom Malog ledenog doba, na zamrznutoj rijeci Temzi održavani su tzv. “ledeni vašari”. Tokom zime 1683/84 Temza je bila zamrznuta više od šest nedjelja i ljudi su preko nje prelazili pješice.

blic

Komentari

komentara