Zdravlje

Objavili tromjesečnu prognozu: Dolazi nam snijeg, i to obilniji…

Napisao A. K.

U sljedeća se tri mjeseca u cjelini predviđa malo toplije nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno vrijeme. Pritom je u novembru moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u januaru.

S druge strane, u decembru je u nekim područjima povećana vjerovatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno, piše u dugoročnoj vremenskoj prognozi.

 

Ukupna količina oborina u sljedeća tri mjeseca bit će oko prosjeka ili manja od prosjeka u većini krajeva Balkana. Vjerovatnost suše veća je od uobičajenog za novembar, osobito na jugu, a u decembru i na zapadu zemlje. U januaru je umjerena vjerovatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka, pa i malo veću.

 

U prosjeku, očekuje se uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine. Moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u decembru i januaru.

 

A ponegdje, kao što je bilo u septembru i oktobru u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju, stoji u dugoročnoj prognozi razdoblja novembar – januar.

(24sata.hr)

Komentari

komentara