Zdravlje

Zastrašujući klimatski scenarij – UN predviđa oluje, poplave, paklene vrućine

Napisao admin

Kroz četiri desetljeća naša planeta će se susresti s nepredvidivim poplavama, olujama i vrućinama kao iz pakla. Upravo takav klimatski scenarij najavljuju Ujedinjeni Narodi.


Poplave (Foto: Arhiva)

Organizacija je u ponedjeljak predvidjela takav scenarij, a domišljato ga je prikazala putem izmišljenih i isceniranih vremenskih prognoza, koje su emitirane u sklopu kampanje za nadolazeći klimatski samit u New Yorku, prenosi Index.hr.

UN-ova Svjetska meteorološka organizacija pozvala je najpoznatije svjetske televizijske voditelje, kako bi sudjelovali u stvaranju videa, koji bi na kreativan i životopisan način, trebao osvijestiti javnost o klimatskim promjenama.

Video je svojevrsna najava samita koji će biti otvoren 23. septembra ove godine.

Scenariji su izmišljeni, ali u budućnosti, najavljuje UN, mogli bi biti itekako stvarni.

Tako bugarski voditelj u videu pokazuje kartu, na kojoj se vide temperature preko 50 Celzijevih stupnjeva, dok meteorolog iz Zambije najavljuje toplotni udar.

“Klimatske promjene utječu na vrijeme cijele planete. Ono polako postaje sve ekstremnije i ruše se uspostavljeni obrasci. To znači više nepredviđenih prirodnih katastrofa”, kazao je glavni sekretar UN-a Ban Ki- moon.

On je također zamolio sve vodeće čelnike zemalja koje sudjeluju u samitu, da globalno zatopljenje i klimatske promjene shvate ozbiljno te da im one budu prioritet. Izvješće UN-a od prošle godine, navodi da su glavni razlog globalnom zatopljenju isključivo ljudske aktivnosti.

oslobodjenje

Komentari

komentara