Zdravlje

Razara organizam! – Zapamtite ovu kraticu i izbjegavajte je – HFCS!

Napisao admin

Ovaj aditiv zamjena je za šećer, znantno je jeftiniji od njega ali i opasniji


Fruktoza (Foto: Dnevno.hr)

Gotovi proizvodi, brza hrana, gazirana pića, sokovi, jogurti, žitarice, peciva, gotove juhe obiluju glukozno-fruktoznim sirupom (HFCS), vrstom kukuruznog sirupa koji je znatno jeftiniji od šećera, ali i znatno opasniji. Ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje, piše Alternativa za vas.  Ovaj aditiv služi i za produljenje roka trajanja hrani.

Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak ne doživljava kao hranu – i nakon konzumacije ostajemo gladni, objašnjava doktor Carel Le Roux, specijalist za metaboličku medicinu na Imperial Collegeu u Londonu. Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok – zbog toga je njezina apsorpcija ograničena.

Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost, u što čvrsto uvjerava i znanstvenik Robert H. Lustig.

Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.

Osim pretilosti ovaj opasni aditiv, smatra se, utječe na rad srca, jetre, bubrega, povećava krvni tlak te ga se povezuje s osteoporozom, anemijom, karijesom i osteoartritisom.

dnevno.hr

Komentari

komentara