Zdravlje

Došao kraj vrućinama – Stižu kiša, neverini i osjetno zahlađenje

Napisao admin

Nakon što smo se proteklih desetak pržili na pravim ljetnim temperaturama, koje su dosezale i preko 35 Celzijevih stupnjeva, stiže nekoliko svježijih dana. Prema prognozama, već bi danas navečer u većem dijelu zemlje mogla pasti kiša, a promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavit će se sve do četvrtka.


Kiša (Foto: Arhiva)

Danas je u većem dijelu zemlje prevladavalo djelomice ili pretežno sunčano, a predvečer i tijekom noći je mjestimice moguća kiša ili kratkotrajni, lokalni pljuskovi, nerijetko i uz grmljavinu. Vjetar će na kopnu biti većinom slab, sjevernih smjerova. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, popodne prolazno slab vjetar promjenjiva smjera. Danju će u unutrašnjosti biti malo svježije nego prethodnih dana, između 24 i 29°C, dok će na obali i otocima ostati većinom vruće, od 29 do 34°C.

Već danas kiša i osjetni pad temperatura

Kako je za Index objasnio Rade Popadić iz Udruge Crometeo, osjetna promjena vremena očekuje nas već tijekom noći. Do promjene vremena doći će pod utjecajem plitke ciklone koja će se stvoriti na središnjem Sredozemlju, a na naše će prostore donijeti pad temperatura i kišu.

“Nakon danas, idućih sedam dana ne očekujemo vrućine kakve su bile tijekom posljednjih desetak dana, osim na Jadranu, gdje će još sutra temperature biti visoke. Najviša dnevna temperatura u subotu će se u Zagrebu kretati do 23 stupnja, što je zahlađenje od otprilike 6 stupnjeva u odnosu na danas. Na Jadranu će temperature pasti za svega par stupnjeva, a najtoplije će i dalje biti u Dalmaciji”, kazao je Popadić za Index.

Za vikend se u Dalmaciji očekuje više oborina, pa čak i neverini, osobito na području srednje Dalmacije, gdje bi tijekom dva dana vikenda moglo pasti i do 50 litara kiše po kvadratnom metru. Mogući su i lokalni grmljavinski pljuskovi, a ne isključuje se niti mogućnost tuče.

Promjenjivo sve do četvrtka, za vikend se vraćaju ljetne temperature

Promjenjivo i nestabilno vrijeme, tijekom kojeg će se izmjenjivati sunčana i kišna razdoblja, očekuje nas sve do četvrtka. Najsvježije će biti u utorak i srijedu ujutro, kada će se na kopnu temperature kretati oko 20 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu oko 25 stupnjeva.

Četvrtak označava svojevrsnu prekretnicu. Očekuje nas smirivanje vremena i novo zatopljenje, posebno tijekom dana vikenda, koji će si i ovog puta brojni građani spojiti. Temperature će se vratiti u normalu za ovo doba godine, odnosno kretat će se između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, kazao nam je Popadić.

index.hr

Komentari

komentara