Zdravlje

Nedostatak energije – Ubrzajte metabolizam na prirodan način

Napisao admin

Umor je problem s kojim se danas bori sve više žena i muškaraca. Nedostatak energije može biti uzrokovan brojnim faktorima, a usporeni je metabolizam jedan od njih. Ako se stalno osjećate umorno onda biste svakako trebali posjetiti liječnika, no savjeti koji vam navodimo u nastavku također vam mogu pomoći.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Metabolizam je vrlo varijabilan proces. Na sreću, to je aspekt vašega tijela koji možete kontrolirati i promijeniti, odnosno ubrzati. Svima pak je poznato kako brži metabolizam dovodi i do bržeg sagorijevanja kalorija, a time i do mršavljenja.

Dakle želite li ubrzati svoj metabolizam, trebate pronaći učinkovite ali prirodne načine za ubrzavanje metabolizma.

1. Riješite se stresa

I ne moramo posebno objašnjavati zašto je stres loš za vaše zdravlje. Osim toga, on je jedan od glavnih krivaca za umor. S stresom se najbolje boriti na prirodan način, na tablete zaboravite. Poduzmite što god je potrebno kako biste bili pod manjim pritiskom. Više vremena provodite u prirodi, s pozitivnim ljudima. Meditirajte, šećite, vozite bicikl. Sav stres nakupljen na poslu izbacite i nemojte ga zadržavati u sebi. Znamo da je lako reći, a teško napraviti. Ali što ste već poduzeli kako biste se riješili stresa? Razmislite malo o tome, sami kreiramo svoju sreću. Nikako nemojte zanemarivati i ignorirati stres jer će to samo pogoršati situaciju te vaše psihičko i fizičko zdravlje. Istraživanja su pokazala kako rješavanje stresa ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

2. Jedite hranu bogatu vitaminom B

Kad je riječ o namirnicama koje će nas napuniti svježom energijom, onda posebnu pozornost valja posvetiti onima koje su bogate vitaminom B. Izbjegavajte dodatke prehrani i probajte vitamin B konzumirati kroz zdravu hranu. Ne samo da ćete na taj način uštedjeti koju kunu, već je to puno bolje i zdravije za vaše tijelo. Vitamini B skupine povoljno utječu na metabolizam, potiču funkcionalnost štitnjače i mozga. Namirnice bogate vitaminom B su špinat, avokado, banane, orašasti plodovi, sjemenke, jogurt, jaja, morski plodovi i perad, a određena količina prisutna je čak i u kavi. Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom B može učiniti čuda za vašu energiju, raspoloženje i cijelo tijelo.

3. Ustanite ranije

Još jedan način za dobivanje veće količine energije je rano ustajanje. Samo i jedan sat može značiti veliku razliku i učiniti čuda. Stoga probajte ići ranije spavati i probudite se s prvim zrakama sunca. To će vam pomoći da se osjećate manje umorno jer je sunčeva svjetlost ključni faktor koji našim tijelima daje energiju i rješava nas depresije.

4. Dobro se naspavajte

Kada je u pitanju dobivanje većih količina energije onda je dobar počinak svakako neophodan. Osigurajte si 7-8 sati sna želite li se osjećati naspavano i odmorno. Vašem je organizmu preko noći potrebno dovoljno vremena kako bi se obnovio i kako biste se probudili spremni za novi dan. 

5. Za doručak jedite proteine

Iako većina ljudi misli kako je za početak dana najbolje odabrati hranu bogatu ugljikohidratima, zapravo su proteini puno bolji za dobivanje energije koja će nas držati puno dulje. Stoga za doručak možete jesti zdrave ugljikohidrate, ali svakako svom organizmu osigurajte i hranu bogatu proteinima koji će potaknuti vaš metabolizam i dulje vas držati sitima. Dobar izvor proteina su grčki jogurt, jaja, kvinoja i zobene pahuljice. Hranu bogatu proteinima možete kombinirati s voćem koje će vam dati energiju i zadržati vas sitima veći dio dana.  

6. Konzumirajte više sirove hrane

Sirova je hrana popularna iz nekoliko razloga, a upravo je veća količina energije jedan od njih. Prehrana bogata sirovim namirnicama puno je jednostavnija negoli vam se čini. Primjerice, jedite više voća i povrća te raznih sjemenki i već ćete se bolje osjećati. Naše tijelo mnogo lakše crpi energiju iz sirovih namirnica nego iz kuhanih. Osim toga, sirova je hrana bogatija enzimima pa se stoga i mnogo lakše probavlja i sadrži više hranjivih tvari koje se mogu izgubiti prilikom kuhanja. Ne morate se u potpunosti prebaciti na sirovu hranu, ali probajte u svoj svakodnevni jelovnik uključiti što više sirovih namirnica.

7. Budite aktivni

Sjedenje je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti svom tijelu. Ako radite za računalom, onda znate koliko energije vam to može oduzeti. Jer kada sjedite vaše tijelo samo skladišti kalorije.  Radite li u takvim uvjetima, kad god možete, uzmite si kratku pauzu i maknite se od računala. Svaka će vam i manja aktivnost probuditi metabolizam i napuniti vas energijom.

Dakle, kao što vidite, postoji mnogo načina za poticanje metabolizma i dobivanje energije, a koji ne uključuju kofein, slatkiše ili tablete.

haber.ba

Komentari

komentara