Zdravlje

Potvrđena optužnica za smrt dječaka iz Hadžića – Stravično: Sipali mu vruć vosak po tijelu…

Napisao admin

Prema optužnici, očuh Salih Arnautović je prije 25. februara ove godine, kada je dječak ubijen, dva puta nakon što ga je četverogodišnjak odbio zvati babo više puta ošamario, a zatim dječaka udarao šakama u prsa i hvatao za vrat. Majka dječaka Ena posmatrala je to i nije poduzela ništa da to spriječi.


Dječak (Foto: Cazin.net)

Jedne noći, navodi se u optužnici, Salih je dječaka podigao iz kreveta i natjerao ga da stoji pred njim, govoreći mu: “Hoćeš slušati”, a dječak je potvrdno odgovarao. Zatim mu je vezao ruke i noge kaišem i tako ga držao određeno vrijeme, nakon čega je zaspao. Majka dječaka je opet sve to posmatrala i nije ništa poduzela.

– Arnautović je drugi put, također, u noćnim satima, Smaji skinuo pidžamu, stavio mu krpu u usta, a zatim mu sipao vrući vosak s upaljene svijeće po svim dijelovima tijela. Potom mu je razmaknuo noge te nastavio kapati vosak po genitalijama i čmaru djeteta, a zatim mu kliještima vukao genitalije. Majka djeteta je sve to posmatrala i nije poduzela ništa da to spriječi – navodi se u optužnici.

Ena Lipa, navodi se u optužnici, Smaju je tukla kaišem, oklagijom i drugim predmetima te ga je rukama vukla za genitalije.

Nana Munira i djed Emir Lipa su djetetu govorili “J… te otac, isti si on” te bi ga udarali kaišem po tijelu. Emir Lipa je jednom ušao u prostoriju u kojoj je Smajo ležao i plakao, uzeo ga je za ruku i bacio ga u ćošak iza vrata. Potom je dijete odnio u sobu i nastavio ga tući.

Nana Munira, kada je jednom prilikom bila sama u sobi s dječakom, zadala mu je upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta više udaraca u predjelu glave odnosno lica i oka.

Kobnog 25. februara, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

– Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi sipali vodu i doveli ga svijesti – pojašnjeno je u optužnici.

No, udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, a što je dovelo do gušenja odnosno smrti djeteta.

Djed dječaka je početkom februara ove godine, i to nakon što je dječaku 23. januara na neutvrđen način slomljena ruka i stavljen mu nadlaktični gips, donio makaze za lim.

– Djed je makaze dao očuhu, a potom je držao dječaka dok je očuh sjekao gips, iako je to bilo mimo preporuke ljekara i iako Smaji ruka nije pravilno zarasla. Majka Ena je sve to posmatrala i nije ništa poduzela – piše u potvrđenoj optužnici.

dnevni avaz

Komentari

komentara