Zdravlje

U Sarajevu pomama za bijelim lukom, kilogram košta 12 KM

Napisao H. H.

Zbog straha od zaraze koronavirusom, građani Sarajeva čine sve da ojačaju svoj imunitet pa tako lijek pokušavaju pronaći na gradskim pijacama među brojnim voćem i povrćem.

U želji da ponude što više, pijačni prodavači svoje štandove su obogatili velikim količinama bijelog luka koji se smatra prirodnim antibiotikom. Reporter “Klixa” saznao je od prodavača da je kao nikada do sada porasla potražnja za bijelim lukom, a kilogram košta 12 KM.

Od prodavača saznajemo kako građani ne trebaju brinuti da će luka nestati, jer ga ima sasvim dovoljno.

Zanimljivo, prodavači su ispričali kako se bijeli luk naročito kupuje zbog navodnog čudotvornog recepta s bijelim lukom uz pomoć kojeg nam koronavirus ne može ništa. Kako tačno glasi taj recept nisu nam znali reći, ali tvrde da je posljednjih dana velika pomama za bijelim lukom.

Obzirom na činjenicu da je bijeli luk prirodni antibiotik, te da gubi u borbi s koronavirusom, jer je, kako sam naziv kaže, u pitanju virus, a ne bakterija, iz Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva jasno pojašnjavaju:

“Antibiotici ne djeluju na viruse, samo na bakterije. Novi koronavirus je virus pa se shodno tome antibiotici ne bi trebali koristiti za prevenciju ili liječenje. Međutim, ukoliko ste hospitalizovani zbog 2019-nCoV, moguće je da dobijete antibiotike zbog mogućnosti bakterijske koinfekcije”, poručili su iz Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva.

Komentari

komentara