Zdravlje

U porastu broj zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a: Bitku za život izgubilo 75 ljudi u BiH

Napisao H. H.

U BiH je registrovano ukupno 369 osoba inficiranih HIV-om ili oboljelih od AIDS-a, dok je od posljedica ove bolesti umrlo 75 ljudi.

U FBiH je ove godine registrovano 14, a u Srpkoj 10 novih slučajeva zaraze, odnosno, bolesti. U RS su do sada registrovane ukupno 132 osobe inficirane HIV-om ili oboljele od AIDS-a, dok je u 2018. otkriveno 9, a godinu ranije 6 novih slučajeva, piše “Srpskainfo“.

U ovom periodu, u FBiH je zabilježeno 14 novodijagnostikovanih, od čega se kod 4 oboljela razvila AIDS, a njihova prosječna starost je 35,7 godina.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centa RS antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi 60 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om. Od posljedica AIDS-a, u RS su do sada umrle 24 oboljele osobe, tokom prošle godine registrovana su 4 smrtna slučaja, dok je u FBiH umro ukupno 51 pacijent.

Pod kontrolom

Podsjetimo, HIV virus uzrokuje hroničnu, neizlječivu infekciju koja, ako se ne tretira, može da dovede do obolijevanja od AIDS-a.

– AIDS je teško oštećenje imunološkog sistema koji, onda, postaje bespomoćan, te nije u stanju da se odbrani od ‘bezazlenih’ bolesti poput upale pluća, od kojih bismo se inače uspješno oporavili. Virus HIV-a se nikad ne može odstraniti iz organizma u smislu potpunog izlječenja. On će uvijek biti prisutan u tijelu, ali uz pomoć lijekova se može držati pod kontrolom – kažu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Stela Stojisavljević, specijalista socijalne medicine u IJZ, kaže da je, od ukupnog broja novootkrivenih unazad godinu dana, 7 autohtonih, a 3 importovana slučaja.

– Posmatrajući uzrast, najveći broj je registrovan u starosnoj grupi 30-39, zatim 50-59 godina. Prema polnoj strukturi, 80 posto HIV seropozitivnih osoba su muškog pola, 19 posto ženskog, dok je jedan posto registrovanih nepoznatog polnog statusa. Najučestaliji put prenosa HIV infekcije i dalje je heterose*sualni kontakt, u 48 posto, te homo/bise*sualni u 37 posto slučajeva, dok 5 posto pripada grupi injekcionih korisnika droga. Preparatima krvi je zaražen jedan posto, a u jedan posto slučajeva riječ je o vertikalnom prenosu s majke na dijete – ističe Stojisavljevićeva.

Terapija

Naglašava da se u Srpskoj, u sklopu redovnih aktivnosti, u kontinuitetu sprovodi epidemiloški nadzor, nadzor i liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom osoba sa HIV/AIDS-om, s akcentom na zdravstveno prosvjećivanje, odnosno prevenciju i rano otkrivanje HIV pozitivnih osoba, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti.

Ljekari naglašavaju da se pacijenti i u slučaju AIDS-a, kao i kod drugih oboljenja, javljaju u različitim stadijumima bolesti.

– Najbolja prognoza je kada se infekcija otkrije u ranoj fazi, nakon zaražavanja. Ukoliko se otkrije u fazi AIDS-a, to znači da infekcija dugo traje i da je prognoza bolesti ozbiljna. Ako se pacijent liječi, redovno dolazi na kontrolne preglede, poštuje savjete ljekara, bolest se tokom životnog vijeka može držati pod kontrolom – naglašavaju ljekari.

Besplatno i anonimno testiranje

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembra ove godine, od 12 do 20 sati, u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje IJZ biće organizovano testiranje na HIV.

– Pozivamo građane, posebno mlade, ukoliko su imali neko od rizičnih ponašanja ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, da dođu u DPST centar, da se testiraju. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno – naglašavaju u IJZ.

Komentari

komentara