Zdravlje

Otkrivena nova vrsta raka pluća i nema veze s pušenjem

Napisao H. H.

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identifikovani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, rijetkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak – pušenjem.

Uz ograđivanje da su neophodna daljnja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopštenju u kojem stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju s pušenjem.

Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 posto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima oboljelim od drugih plućnih karcinoma, gdje je stopa čak 76 posto preživjelih, navodi se u saopštenju agencije koja je u okviru Svjetske zdravstvene organizacije.

Njihovo istraživanje je daljnji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika.

Inače, karcinoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se liječe hirurški ako se otkriju na vrijeme, piše “Avaz“.

Komentari

komentara