Zdravlje

Pet znakova koji pokazuju da je vašim plućima hitno potrebna pomoć

Napisao H. H.

Danas više nego ikad ljudi moraju da obrate pažnju na zdravlje pluća i znakove koje pluća daju kad nešto nije u redu.

Možda se čini da su neki od tih simptoma bezazleni i da postoji mogućnost da ih brzo odbacite, ali ako obratite pažnju, oni bi vam mogli spasiti život.

Ovo su simptomi na koje bi trebalo da pripazite jer vam pluća govore da im je potrebna vašu pomoć.

1. Bol u leđima i ramenima
Iako je navedena kao rijedak simptom, bol u leđima, ramenima ili čak u prsima može ukazivati ​​na početak raka pluća koji se, ako se otkrije u ranim fazama, vrlo lako može izliječiti.

Ako je ova bol jača i traje duže od uobičajene boli u leđima ili je često doživljavate, posjetite ljekara.

2. Kašalj
Kašalj može ukazivati ​​na nešto jednostavno, poput obične prehlade, ali može biti i simptom hroničnih bolesti i zato je važno razlikovati vrste kašlja.

Akutni i sub-akutni kašalj mogu biti znakovi raka pluća, posebno ako su u kombinaciji s drugim simptomima poput iskašljavanja krvi.

3. Nedostatak daha
Nedostatak daha uzrokuju plućne ili srčane bolesti poput astme ili alergija. Ako imate ovaj simptom, bilo bi dobro da promijenite sredinu i pokušate da izađete iz grada na neko vrijeme ili isprobate efikasniju rutinu vježbanja.

Takođe, ako se ovo često događa, obratite se ljekaru.

4. Žute oči i žuta koža (žutica)
Ovo je lako prepoznatljiv i važan simptom jer je jasan pokazatelj problema s jetrom koji mogu biti uzrokovani rakom pluća.

Žutica je stanje kada vaša koža poprimi žućkastu boju, a takođe utiče i na beonjače, dajući im blijedožutu boju, a kod akutnih bolesti tamnožutu.

5. Nedostatak energije
Normalno je da se povremeno osjećate umorno. Uzroci mogu biti različiti, od nesanice do stresa, ali ako se često osjećate neobjašnjivo umorno, kašalj ne prolazi, a pritom i nemate apetit, možda imate ozbiljne zdravstvene poteškoće zbog čega je važno posjetiti ljekara, prenosi “Index“.

Kako zaštititi pluća?
Ne postoje brza rješenja za čišćenje pluća, stoga je važno ispraviti loše životne navike.

Najvažniji koraci su prestanak pušenja i prilagođavanje ishrane, a uz to je važno i vježbanje. Ovo su ujedno i najučinkovitiji načini kojima možete vratiti zdravlje plućima.

Komentari

komentara