Zdravlje

JORGOVAN JE BILJKA KOJA LIJEČI MNOGE BOLESTI

Napisao H. H.

Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan.

Niti jedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv, ljekovitost njegovih dijelova. Ukrajinci i Rusi redovno koriste koru, lišće i cvjetove kao savršeno sredstvo protiv upala općenito i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa.

Jordanci sjemenke i druge nadzemne dijelove koriste za rješavanje unutarnjih parazita, snižavanje povišene tjelesne temperature i liječenje malarije.

Dakle, za konzumaciju se koriste sirovi cvjetovi ili se motaju pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvjetova može pomoći u slučaju začepljenja. Pomalo su gorki i djeluju tako da isušuju usnu šupljinu.

Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje prevenira recidiv bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu.

U tu svrhu može se pripremiti hladna ili topla infuzija za lice. Infuzija se može koristiti i u slučaju svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži. Koru ili lišće mogu žvakati djeca koja osjećaju bolove u usnoj šupljini. Od cvjetova se spravlja ulje koje se koristi u parfemima.

Od lišća se mogu dobiti zelena i smeđa boja, a od grančica žutonarančasta. Kandirani cvjetovi jorgovana mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima,prenosi Aura

Komentari

komentara