Zdravlje

Super lijek za želudačne probleme

Napisao H. H.

Alfred Vogel u svojoj knjizi o prirodnim lijekovima još je davno tvrdio da je sok sirovog krompira lijek za želudačne probleme.

Naučnici na Univerzitetu Manchester potvrdili su da krompir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koji zaista mogu liječiti čir na želudcu, piše “Kućni lekar“.

Članovi univerzitetskog tima tvrde da sok krompira treba koristiti kao dodatak svakodnevnoj ishrani. Naime, važni molekuli krompira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želudcu i uzrokuje čir želudca i žgaravicu.

Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na ‘sok krompira’, a on ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Ian Roberts, profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences, koji je učestvovao u otkriću, rekao je: ‘Jedna od naših naučnica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krompir za liječenje čira na želudcu. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krompira i počela ih testirati u laboratoriji.’

‘Kad sam prvi put čuo za tu ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. Ali nisam bio iznenađen, puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći’, zaključio je.

Komentari

komentara