Zdravlje

Preteške torbe mogu uzrokovati učestale glavobolje

Napisao H. H.

Brojne studije su pokazale da gotovo svakodnevno žene nose previše stvari u svojim torbama, zbog čega su one logično – preteške.

Nošenje preteške torbe može izazvati vrlo neugodne posljedice i nikako banalne.

Fizioterapeutkinja Sammy Margot provela je istraživanje na ženama između 21 i 55 godina, a njihove tobre težile su od tri do devet kilograma. Ove težine mogu izazvati bol u donjem dijelu leđa.

Sve što nosimo, nosimo na jednoj strani i naprežemo donji dio leđa koji nije naviknut na taj tip tereta.

Neočekivana posljedica

Kad nosimo teške torbe, možemo imati i učestale glavobolje.

Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Nepravilno nošenje torbe može uzrokovati bolove, ali i razvoj skolioze

Učestale glavobolje

Nuspojava mogu biti i bolovi u leđima i vratu, a neočekivana nuspojava je i – glavobolja. Razlog je taj što su mišići ramena i vrata prisiljeni nositi tu težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja, piše “Ordinacija.hr“.

Ako je torba teža od četiri kilograma, najvjerojatnije će vas zaboljeti glava. A nerijetko su bolovi samo na jednoj strani glave. Ako torbu nosite na desnom ramenu, vjerojatno će vas boliti i ta strana glave.

Nošenje preteške torbe utječe na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod. Dok hodamo, ruke nam se prirodno ljuljaju, a s većom težinom na jednoj strani tijela, utječemo na ravnotežu odnosno narušavamo prirodan stav tijela.

Teže torbe uzrokuju grčenje mišića na vrhu ramena. U ozbiljnim slučajevima može doći do kočenja gornjeg dijela leđa. Osim toga, opterećuju se i mišići nadlaktice i ramena.

Komentari

komentara