Zdravlje

Rizik za 17 vrsta raka: Pušenje trajno utiče na DNK

151522649
Napisao H. H.

Istraživanjem u SAD-u otkriveno je da pušenje može promijeniti više od 7.000 gena. Mijenjanje aktivnosti tih gena može doprinijeti razvoju niza bolesti, objavljeno je u naučnom časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics.

Kod velikog broja gena su ove promjene konačne, ali ipak u nekim slučajevima oštećenja mogu nestati pet godina nakon prestanka pušenja. U istraživanju je učestvovalo 16.000 ispitanika, od kojih su neki i praćeni više od 30 godina.

Brojna oboljenja Pušenje je štetna navika koja uzrokuje brojna oboljenja i propadanje tijela. Navika je to koju bi trebalo da izbacite iz života. Cigareta sadrži više od 4.000 različitih hemijskih supstanci duhanskog dima štetnih za zdravlje, među kojima su najopasniji nikotin, katran i ugljenmonoksid.

Osim najčešćeg oblika raka, raka pluća, pušači imaju povećan rizik za dobijanje čak 17 različitih vrsta raka – rak crijeva, određeni oblici leukemije, želuca, mjehura, mokraćnih puteva, grkljana, nosa, jetre, bubrega, gušterače, vrata maternice, dojke, usne šupljine, ždrijela, jednjaka i jezika. Pušenje značajno povećava opasnost od srčanog i moždanog udara.oboljunja,
Ako imate djecu, imajte na umu da izlaganje duhanskom dimu prvih 18 mjeseci djetetovog života povećava rizik obolijevanja disajnih putova i do 60 posto, a takođe je pušenje roditelja odgovorno za 20-40 posto upala srednjeg uha kod njihove djece i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života.

Lagan san Imajući u vidu štetnosti pušenja i svjesno izlaganje povećanom riziku za obolijevanje od raka, pametna odluka bi bila smanjiti unošenje duhanskog dima ili, što je najbolje, potpuno prestati pušiti te tako ne samo poboljšati zdravlje nego i finansije. Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utiče na nervni sistem i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju “lagan san”, lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam.

Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju vene i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih tačaka, stopala i dlanova.

 

Komentari

komentara