Zdravlje

Grupa hrvatskih istraživača – Revolucionarno: Piletina liječi rak!

Napisao admin

Grupa hrvatskih istraživača tvrdi da je izolovala virus koji veoma snažno razara tumorske ćelije i može da postane vakcina ili lijek protiv ljudskih tumora


Piletina (foto: cure.ba)

Istraživanje predvodi prof. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je 1999. godine iz pluća uginulih pilića izolovao novi virus, za koji se u daljnjim eksperimentima pokazalo da djeluje na ćelije tumora.

Prof. Maziji su se u radu pridružila još trojica kolega i zajedno su, predatim istraživanjima, došli do otkrića na miševima koje, kako tvrde, u potpunosti može da promijeni pristup u liječenju ljudskih tumora i spasi nebrojene živote. U ovom trenutku, kažu, trebalo bi im samo dvije nedjelje da razviju vakcinu protiv tumora.

Novootkriveni virus je nazvan ZG1999HDS – ZG kao Zagreb gdje je izolovan, 1999 kao godina kad je izolovan i HDS kao prva slova imena dr Mazije i njegovih saradnika – Hrvoje, Dinko i Siniša. Virus je sada patentiran i zaštićen, a pripada soju Njukasl (Newcastle – NDV) koji napada domaću živinu i pernatu divljač i među njima pravi pomor. Prelazi i na čovjeka, ali jedina posljedica u tom slučaju može biti blaga prehlada.

Soj Njukasl poznat je od ranije, ali virus koji su otkrili hrvatski naučnici nikad prije nije viđen i kad su ga ubrizgali miševima koji su imali tumore debelog crijeva i dojke ostali su iznenađeni rezultatima jer je za samo 72 sata uništio sve tumorske ćelije, prenio je zagrebački dnevnik 24 sata.

Sljedeće godine naučni tim je modifikovao virus, prilagođavajući ga tako da bude što efikasniji. Uopšteno, on djeluje na sve tumorske ćelije, s manjim ili većim učinkom. Njime će, kako kažu, moći da se liječe i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate i brojne druge maligne bolesti.

– Normalne, zdrave ćelije virus gotovo uopšte ne oštećuje, a napada isključivo tumorske, koje poznaje po njihovim receptorima – objasnio je prof. Mazija i dodao da je veoma dobro to što virus i konvencionalne terapije, poput zračenja i hemoterapije, imaju sinergijski učinak s virusom, odnosno pojačavaju njihovo djelovanje u međusobnoj kombinaciji.

U slučaju virusa ZG1999HDS, kao i u sličnim slučajevima, bilo bi potrebno pet godina kliničkih istraživanja da uđu u redovnu kliničku praksu, tvrde istraživači. List prenosi da je velika želja ovog naučnog tima da krajnji proizvod, vakcina ili lijekovi protiv raka, jednog dana izađu upravo iz Hrvatske, ali da će biti prisiljeni da svoj patent prodaju nekom inostranom centru za klinička istraživanja, ako nadležni nastave da i dalje “okreću glavu” od ovog otkrića, koje može da se pokaže kao revolucionarno.

 

tanjug

Komentari

komentara