Zdravlje

Neprijatelji vitkosti – Pića koja treba izbjegavati!

Napisao admin

Gazirana mineralna voda, kofeinski napici, energetska pića i aromatizovane vode obiluju kalorijama i neprijatelj su vitkosti.


piće (foto:cure.ba)

Najbolje je piti vodu.

Više od 30 odsto kalorija dnevno unosimo raznim napicima. Dok neki, poput čaja, imaju blagotvoran učinak na zdravlje, drugi obiluju štetnim sastojcima, aditivima i konzervansima, koji veoma štete organizmu i goje nas, upozoravaju nutricionisti. Neki od njih su popularni kupovni sokovi, koji najčešće sadrže više šećera i vještačkih aroma nego sokovi od pravog voća, a jedna čaša često sadrži više kalorija nego porcija kolača.

Kofeinski napici

Mogu da sadrže i do 800 kalorija i 170 grama šećera, a prepuni su kofeina, koji u prevelikim količinama može uzrokovati srčanu aritmiju i anksioznost.

Voda sa aromom

Iako proizvođači kažu da sadrži vitamine i minerale, kao i da ne sadrže dodatni šećer, voda s vještačkom aromom sadrži velike količine vještačkih zaslađivača, koji otvaraju apetit i stvaraju osjećaj gladi.

Gazirana mineralna voda

Iako je zdravo uzimati je u umjerenim količinama, prekomjerno ispijanje mineralne vode može izazvati oštećenje bubrega zbog velike količine natrijuma koji se nalazi u njoj.

Žestoka pića

U odnosu na vino i pivo, žestoka alkoholna pića sadrže trostruko više šećera, zbog čega povećavaju rizik od gojaznosti, kao i srčanih oboljenja.

Sportska pića i šejkovi

Razni sokovi obogaćeni dodatkom minerala i elektrolita dobra su nadopuna nakon treninga, tokom kojeg se gubi mnogo tečnosti, ali sadrže velike količine šećera i konzervansa, pa se ne preporučuje da se piju svakodnevno.

Energetska pića

Osim što sadrže velike količine šećera i kofeina, dokazano je da učestalo uzimanje energetskih pića povećava rizik od hipertenzije.

Kurir

Komentari

komentara