Zdravlje

Izvještaj Helsinškog komiteta za ljudska prava – U BiH gladuje 600.000 ljudi!

Napisao admin

Oko 600.000 ljudi u BiH trenutno je ispod granice siromaštva, a svaki peti stanovnik živi od tri KM dnevno, navodi se u godišnjem izvještaju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, koji govori o stanju ljudskih prava u BiH za 2012. godinu.


Siromaštvo (foto: cure.ba)

– U BiH su prošle godine zabilježeni alarmantni ekonomski pokazatelji. Reforme Strategije za smanjenje siromaštva, koja je usvojena prije deset godina, nisu primjenjene u praksi, a siromaštvo se u proteklih deset godina gotovo udvostručilo. Činjenica je da vlasti nemaju nikakvu novu ekonomsku strategiju. Krajem oktobra prošle godine broj nezaposlenih je narastao do 545.881. S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru 2012. godine broj zaposlenih u pravnim subjektima u BiH iznosio je 688.318, ali se do kraja godine smanjio, s obzirom na stalni trend pada broja zaposlenih. Realna plata takođe je u padu za 0,2 odsto, a iznosi 816 KM, dok su cijene hrane i usluga u porastu, što uzrokuje pad životnog standarda. U posebno teškoj poziciji su penzioneri, kojih u BiH ima oko 500.000 – saopštili su iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH.

Prosječna penzija u RS iznosi 315, dok je prosječna isplaćena neto plata u decembru prošle godine iznosila 818 KM. U Savezu sindikata RS kažu da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u decembru prošle godine koštala 1.854 marke.

– Prosječna plata je potrošačku korpu pokrivala sa 44,11 odsto. Najviše novca porodice u RS izdvajale su za hranu, 695, a za troškove stanovanja i komunalnih usluga 560 KM. Najmanje prosječne neto plate primili su zaposleni u ugostiteljstvu, 544 KM, što je manje za 4,06 odsto u odnosu na plate iz novembra – kažu u Savezu sindikata RS.

Prema podacima kojima raspolaže američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), na listi od 20 najjadnijih zemalja svijeta, BiH se nalazi se na 17. mjestu. Oko 20.000 stanovnika preživljava zahvaljujući jednom obroku dnevno u javnoj kuhinji.

press.rs

Komentari

komentara