Zdravlje

Pranje ruku i dezinfekcija površina – Očistite ovih pet mjesta i uklonićete skrivene izvore gripa

Napisao admin

Pranje ruku i dezinfekcija površina oko vas može smanjiti šanse za pojavu infekcije za 50 posto, tvrdi dr Čarls Gerba koji proučava bacile više od tri decenije. Evo kako održavati higijenu predmeta u kojima mikrobi umiju da se sakriju.


gripa (foto:cure.ba)

Četkica za zube 

Klice napreduju u vlažnom okruženju, kao što su vaše četkice za zube, napominje dr Gerba. Da bi zaštitili svoje usta, zamijenite svoju četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca i spustite poklopac prije nego pustite vodu u WC-u. 

Nakit 

Postoji razlog zbog kojeg doktori i medicinske sestre moraju da sklone nakit u operacijskoj sali. Studija iz 1997. je pokazala da zdravstveni radnici koji nose prstenje na sebi imaju znatno više mikroba, čak i pošto operu ruke. Međutim, postoji izuzetak – srebro je antimikrobno, tako da bi nakit izrađen od ovog metala trebao da ostane relativno sterilan. 

Strunjača za vježbanje 

Strunjaču za vježbanje ljudi svakodnevno gaze bosim nogama i znoje se. Zbog toga je uvijek bolje donijeti svoju prostirku čiju ćete higijenu redovno održavati. 

Jastuci 

Vjerovatno često perete čaršave i jastučnice, ali kad ste zadnji put oprali sam jastuk? Jastuci sadrže gljivice, bakterije i grinje, koje mogu da uzrokuju alergije. Nekoliko studija je pokazalo da su jastuci jedan od najvećih izvora zaraze u bolnicama. 

Radni sto 

U nekim slučajevima, radni sto i predmeti na njemu imaju više bakterija od WC šolj. Jedemo, dodirujemo prstima, duvamo, kašljemo i kijamo na sve te površine. Čistačice ih uglavnom ne čiste jer spadaju pod privatne površine. Najbolje je da redovno očistite radni sto i sve na njemu.

cure.ba

Komentari

komentara