Zdravlje

DOBIO TUMOR NA MOZGU ZBOG MOBITELA: Znao sam pričati i po 6 sati dnevno

Napisao H. H.

Provodio je do šest sati na dan pričajući na mobitel. Ian Phillips (44) iz Velike Britanije bio je igrač ragbija i poslovni čovjek

Uho mu je znalo biti crveno nakon završetka radnog dana od silnog korištenja mobitela, ali nije bio svjestan koliko to štete radi njegovom mozgu. Prije dvije godine zdravlje mu se pogoršalo i otišao je liječniku.

Dijagnoza je bila strašna – tumor na mozgu velik kao limun. Prošao je nekoliko operacija, kemoterapija i zračenja, ali pomoći nije bilo. Liječnici su mu rekli da neće živjeti dulje od tri godine, i bili su u pravu. Umro je nedavno okružen svojom porodicom.

260B024200000578-2967047-image-a-127_1424794448455

Do posljednjeg daha je tvrdio kako je za tumor krivo zračenje iz mobitela, a liječnici su se šutke složili s njime. Čak je sve do svoje smrti preko raznih organizacija širio svijest o opasnosti korištenja mobitela, posebno koliko to može biti štetno za djecu.

– Znao sam od prvog trenutka da sam dobio tumor zbog toga što sam koristio mobitel jako puno. Stalno sam bio na njemu. Kasnije sam proveo puno vremena proučavajući razna istraživanja o tumoru na mozgu. Zaista sam jako zabrinut za malu djecu koja koriste mobitele. Njihova lubanja je mekša i zračenje može puno lakše doći do njihovih mozgova. Govorim ljudima kako sam siguran da je uzrok mojeg tumora to što sam koristio mobitel do šest sati na dan. Čak i liječnici se nisu suprostavili mojoj tvrdnji. Nekad sam igrao uspješan igrač ragbija, bio u odličnoj formi i nikad bolestan. Zanimljivo je da su mi tumor dijagnosticirali na uređaju kakve sam instalirao po bolnicama u cijeloj zemlji – ispričao je Ian prije smrti.

2608A7F000000578-2967047-image-a-123_1424793556593

Stručnjaci diljem svijeta su podijeljeni oko tvrdnji kako zračenje iz mobitela može uzrokovati tumor na mozgu. Prema strudiji provedenoj na Sveučilištu u Sydneyu, nema poveznice između tumora na mozgu i mobitela. Tamošnji stručnajci su kazali da se broj oboljelih nije osjetno povećao u zadnjih 29 godina. Ali, postojali su periodi kada je postotak oboljelih bio veći, i to od muškaraca.

U drugoj studiji je otkriveno kako ipak postoji povezanost i to kod pojave specifičnog oblika tumora na mozgu -glioblastom. To je najčešći i najagresivniji tumor mozga, čini 80 posto svih malignih tumora na mozgu.

Postoje ljudi koji osjećaju da im pričanje na mobitel škodi. Da im toplina raste u dijelu glave na koju je naslonjen mobitel, a uho postane vruće i crveno. Neki kažu kako počnu osjećati nekakvu nelagodu ako pričaju malo duže na mobitel, npr. više od pet minuta, postanu nervozni i osjećaju silnu potrebu da ga maknu s uha.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

komentara