Zdravlje

Pacijenti s tumorom na mozgu otkrili koje su simptome u početku ignorisali

Napisao A. K.

Neki su priznali da nisu htjeli ići ljekaru jer su smatrali da će ispasti smiješni
Pacijenti oboljeli od tumora na mozgu su u novoj studiji otkrili neke manje poznate simptome svoje bolesti koje na početku nisu shvatali kao opasne.

Istraživanje je provela doktorica Suzan Skot (Suzanne Scott) s Kings Koledža u Londonu, a u njemu je sudjelovalo 39 pacijenata koji su opisali kakve su simptome imali i kako su na njih reagirali.

Mnogi su priznali da nisu obraćali pažnju na simptome poput slabije koncentracije, glavobolje, manjka interesa za uobičajene aktivnosti vezane za posao, porodične odnose ili hobije, a primijetili su i neke fizičke simptome.

Fizičke poteškoće

– Dok sam pila čaj, primijetila sam da mi se ruke tresu, ali nikad nisam pomislila da bi to moglo imati neko značenje – ispričala je tako žena u dobi između 61 i 70 godina.

– Prao sam suđe i shvatio da se vrlo polako naginjem na jednu stranu. Nije mi palo na pamet da zbog toga odem ljekaru – ispričao je muškarac istih godina.

Umor

Neki su priznali da nisu htjeli ići ljekaru jer su smatrali da će ispasti smiješni te su neke simptome jednostavno pripisali svojim godinama.

– Počela sam imati potrebu za tim da odrijemam popodne, ali zaključila sam da je to zato što sam ušla u pedesete – rekla je žena stara između 51 i 60 godina.

Promjene u govoru i ponašanju

Drugi su svoje simptome smatrali tek blagim poteškoćama, naročito ako su se pojavljivali nakratko.

– Shvatila sam da pomalo nerazumljivo pričam, ali to bi potrajalo manje od minutu, a zatim nestalo – ispričala je žena u dobi između 41 i 50 godina.

Neki su, također, naveli da su umor jednostavno pripisivali napornom poslu te da nisu htjeli “trošiti vrijeme ljekara” ili su se bojali da će ih smatrati hipohondrima.

– Nećeš doći ljekaru i reći mu da si nervozan i da stalno trljaš ruku – ispričala je žena između 41 i 50 godina.

– Nije mi palo na pamet da odem ljekaru i požalim mu se da sam u posljednje vrijeme jako nespretna – rekla je njena vršnjakinja,Avaz

Najčešći simptomi

Tumori na mozgu se razlikuju ovisno o tome koliko brzo rastu, te na kojem se dijelu mozga nalaze, a ovisno o tome mogu varirati i simptomi, stoji na službenoj stranici NHS-a (britanske Nacionalne zdravstvene službe).

Komentari

komentara