Zdravlje

Prof. dr. Naima Arslanagić: Svrbež kože može biti posljedica teškog oboljenja

Napisao H. H.

Jedan od najčešćih razloga, zbog kojeg se mnogi javljaju dermatologu, je i svrbež kože. Bio neugodan i uporan, lokaliziran na jedan dio ili raširen po cijelom tijelu, svrbež je samo simptom koji prati brojna oboljenja kože, ali i unutrašnjih organa, a puno govori i o psihičkom stanju osobe.

Atopijski dermatitis, urtikarija, alergijski i nealergijski kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, lichen planus, psorijaza, alergija na lijekove, hranu, kozmetička te sredstva za pranje i šampone, preosjetljivost na boje koje su prisutne u odjeći… Sve su to oboljenja kože praćena generaliziranim svrbežom kože.

 

Stariji bolesnim

Ubodi insekata te parazitarne bolesti kože, kao što su svrab i ušljivost, najčešće su praćeni jakim svrbežom.

U zimskom periodu, kada je zbog grijanja, zrak u prostoriji suh, svrbež može nastati kao posljedica suhe kože, naročito kod osoba koje se više puta u toku dana tuširaju i pri tome koriste alkalne šampone.

Kod starijih bolesnika, usljed smanjenog rada žlijezda lojnica i znojnica, kao i zbog manjka minerala u koži, javlja se nesnosan svrbež kože.

Lokalizirani svrbež, kako i samo ime kaže, nastaje na ograničenim dijelovima tijela. Tako primjera radi, svrbež lokaliziran u predjelu stidne regije, najčešće ukazuje na infekciju stidnim ušima. Svrbež u vanjskom ušnom kanalu javlja se zbog alergijske upale vanjskog zvukovoda ili pojačanog prisustva cerumena. Svrbež vagine najčešće je znak gljivične infekcije rodnice, svrbež usana nagovještaj pojave herpesa, tjemena, uz pojačano perutanje, znak je seboroičnog dermatitisa, a oka alergijskog konjunktivitisa.

Svrbež stopala ukazuje na gljivičnu infekciju stopala ili alergijske reakcije, a svrbež u predjelu šake znak je alergijske reakcije na lijekove koje ste unijeli u organizam ili reakcije na šampone, deterdžente za pranje i sapune.

Svrbež koji prati oboljenja unutrašnjih organa uvijek je uporan, dugotrajan i ne može se smiriti sve dok se oboljenje unutrašnjih organa ne izliječi.

Oboljenja krvi, najčešće neke vrste limfoma (Hočkinov limfom), i neke oblike anemija, naročito tzv. policitemija, kada se prekomjerno stvaraju crvena krvna zrnca, karakterizira jak, generalizirani svrbež kože.

Jedan od prvih znakova oboljenja jetre i bubrega može također biti svrbež kože. U samom početku bolesti, iako je svrbež prisutan, boja kože ne mora biti promijenjena. U daljem razvoju bolesti, intenzitet svrbeža prati laboratorijske vrijednosti bilirubina i azotnih materija u krvi, a to se vidi i po promjeni boje kože, piše “Faktor“.

Boja kože takvih bolesnika je sivožućkasta u početku, a kako bolest napreduje, koža sve više poprima žućkastu boju, a svrbež se pojačava.

Čovjek može stisnuti zube i tako istrpiti i ne pokazati jačinu boli, a svrbež se ne može ničim prikriti. Bolesnici češu i grebu kožu do krvi.

Način liječenja

Liječenje svrbeža, kao simptoma bolesnog stanja, uvijek je povezano sa tretiranjem osnovnog oboljenja. To ponekad niti je jednostavno niti je moguće provesti, naročito kod oboljenja unutrašnjih organa.

Ako je svrbež alergijske prirode, samo potpuno izbjegavanje kontakta sa alergenom, može ga smiriti. Teoretski, to je jednostavno reći, ali u svakodnevnom životu često nemoguće provesti.

Kakve god prirode svrbež bio, uvijek je važno javiti se dermatologu kako bi se provela potrebna ispitivanja i utvrdio tačan razlog pojave.

Samo pravilnim tretmanom svrbež se može izliječiti.

Komentari

komentara