Magazin

Trend među ženama – Izazov: Ne gledajte se u ogledalu

Napisao admin

Žene kojima je dosadio konstantan pritisak da moraju izgledati dobro razvile su novi trend – suzdržavanje od ogledala. One pokušavaju izbjeći opsesiju mladošću i ljepotom tako da ne gledaju svoj odraz u rasponu od nekoliko dana do godine.


Žena (Foto: Cure.ba)

Sve brojnije poklonice trenda izbjegavaju odraze u bilo kakvima objektima od ogledala, prozora, izloga dućana, pa čak i mobitela – i u konačnici osjećaju se oslobođenima. Vjeruju da to pomaže popravljanju slike o njihovom tijelu i liječi opsesiju oko izgleda.

Trend je nastao u SAD-u, nakon što je njujorška autorica Autumn Whitefield Madrano (36) prošle godine pisala o svojem suzdržavanju od ogledala na mjesec dana. Ove godine odradila je i drugi.

Objasnila je kako se na to odlučila nakon što je shvatila da je razvila lice za ogledalo, zauzimala pozu i uvlačila obraze dok se gledala u ogledalo, što ju je učinilo taštom.

„Htjela sam vidjeti koliko moje raspoloženje utiče na način kako vidim sebe. Iznenadilo me koliko sam brzo prestala razmišljati o tome kako izgledam, a ako ja o tome nisam razmišljala pretpostavljam da nisu ni drugi, što se pokazalo tačnim“, izjavila je za NYTimes.com.

cure.ba

Komentari

komentara