Magazin

REŽISER SE PONOVO OGLASIO – Emir Kusturica o svom rodnom gradu: Sarajevo nije daleko od kalifata!

Napisao admin

Gdje god je nagazila američka čizma, nestao je multietnički život. Uključujući i Hemonovo Sarajevo”, istakao je Kusturica, koji Hemona naziva politički korektnim piscem iz Amerike, rođenim u Sarajevu, piše “N1 BiH“.


Foto:internet

Poznati režiser Emir Kusturica ocijenio je da Sarajevo nije daleko od stvaranja kalifata, koji već postoji u Siriji i podsjetio da je mnogo ranije Alija Izetbegović u svojoj “Islamskoj deklaraciji” pisao o neophodnosti stvaranja kalifata gdje žive samo muslimani.

“Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga”, naveo je Kusturica u tekstu za beogradsku “Politiku”, podsjetivši da je Izetbegović u tom svoj djelu iznio sumnju da islam i Zapad mogu zajedno.

U reagovanju na tekst “Zločinac u razvoju” u kojem Aleksandar Hemon poredi Donalda Trumpa i Vojislava Šešelja sa nacistima, Kusturica napominje da nije Trump izmislio nemogućnost multietničkog života muslimana i hrišćana, nego je govorio da milijarda i šest stotina miliona muslimana mrze hrišćane.

Kusturica ocjenjuje da je kandidat za američkog predsjednika Trump pretjerao, ali da su multietnički život u praksi uništile posljednjih 20 godina američke vojne formacije.

“Gdje god je nagazila američka čizma, nestao je multietnički život. Uključujući i Hemonovo Sarajevo”, istakao je Kusturica, koji Hemona naziva politički korektnim piscem iz Amerike, rođenim u Sarajevu.

Kusturica napominje da nije Trump izmislio torturu davljenja vodom, te da su bivši i sadašnji američki predsjednik George Bush i Barack Obama testirali tu napravu upravo na ljudskim modelima, islamskim borcima, koje je Izetbegović zamišljao kao džihadiste za ujedinjenje islama, te da je Obama abolirao sve mučitelje.

Napominjući da Hemon u tekstu objavljenom u časopisu “Roling stones” hvali Haški tribunal, a Trumpu predviđa sudbinu Šešelja, Kusturica napominje da je Haški sud oslobodio Šešelja i pita da li će poslije toga, logično, Trump postati predsjednik SAD?

On navodi da Hemon piše o Trumpovom nacionalizmu, nacizmu i “ratnom zločinu koji bi mogao da se desi”, ali šuti o video snimku na kojem se vidi kako američki vojnici ubijaju iračke civile iz helikoptera.

Kusturica se pita zašto Hemon šuti i zanemaruje zločine koje su u svijetu u posljednjih 20 godina učinili članovi porodice Clinton i Bush, a spominje Slobodana Miloševića kao “jednog od najvećih ratnih zločinaca 20. vijeka”.

“Kakav je onda korektan pisac? Centrifugiran, pošto šutanjem amnestira Clintonove i Bushove, i Obamu za sva nedjela koja su učinili duž naše planete”, ističe Kusturica, dodajući da se politički korektna osoba, koja vjeruje da su fašisti antifašisti i obrnuto, dobije “kada se korteks dobro iscentrifugira Holywoodom, `Rolingstonsom`, humanitarcima NATO generacije”.

haber.ba

Komentari

komentara