Magazin

Unatoč invaliditetu, Alen (25) je ostvario san – Slika ustima!

Napisao admin

Alen Kasumović iz Zaprešića student je koji svojom izrazitom upornošću u životu polako ostvaruje svaku svoju želju. Iako gotovo nepokretan, Alen će uskoro postati prvi akademski slikar u Hrvatskoj koji slika s ustima.


Od rođenja mu je dijagnosticirana artrogripoza, poremećaj koji uzrokuje ukočenost zglobova te deformaciju kostiju i mišića. No, to ga nikada nije sprječavalo u ostvarenju svojih snova. Iako ne može s rukama, Alen će uskoro postati prvi hrvatski akademski slikar koji crta s ustima.

 

Njegova umjetnička priča započinje još odmalena, kada je koristio svaku priliku da se izrazi. Oduvijek je volio crtati i slikati. S obzirom da ne može dizati ruke, u školi je to činio tako da je legao na pod, i pisao s lijevom rukom. Kako je to zahtjevalo stalno dizanje i spuštanje na pod, to mu je jednostavno – dosadilo. Bez previše razmišljanja, u trećem je razredu osnovne uzeo olovku u usta i počeo pisati. Od tada se nastavio svaki dan izražavati s olovkom isključivo u ustima. 

 

– S vremenom se to sve nekako usavršilo, I došao sam do tu gdje sam sada, kaže Alen.

 

Peta je godina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na diplomskom studiju smjera novi mediji. Osim slikanja, Alenu su velika ljubav i fotografija i film. Zbog toga, kako kaže, nikad neće stati u eksperimentiranju različitih načina izražavanja i istraživanju samih umjetničkih medija. Također, član je udruge `Zamisli` i udruge umjetnika koji slikaju s ustima i nogama.

 

Alena invaliditet nikada nije odvajao od okoline. Prijatelji su ga odmalena prihvaćali i nikada nije imao problema s uklopljavanjem u društvo. Razlog tome je što je Alen svoj invaliditet prihvatio bez ikakvog samosažaljenja, a nije ni nikada nije prolazio kroz faze samoprihvaćanja. Unatoč tome, ponekad naiđe na ljude koji se na prvi pogled ne znaju kako odnositi prema njemu. No, on to ne osuđuje. – Svi smo različiti i svaka osoba reagira na svoj način, priznaje.

24sata.hr

Komentari

komentara