Magazin

Lavine komentara – Je li Šešelj najgore što nam nudi reality TV: Reakcije nakon gostovanja četničkog vojvode na Farmi!

Napisao admin

Bosanskohercegovačka javnost je prije nekoliko mjeseci postala “bogatija” za nekoliko televizijskih reality show programa. Inače, ovakvi TV sadržaji privlače veliku pažnju.


Reality programi, kao što su Farma, Veliki brat i Maldivi sa sjedištem produkcije u Beogradu, gledateljima nude različite sadržaje. U sinoćnjem emitiranju reality programa Farma, kao gost se pojavio haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj. Svojom posjetom i ulaskom na imanje u Lisoviće, Šešelj je uzburkao javnost, te tako danas iza sebe ostavio lavinu komentara na društvenim mrežama.

 

Brojni građani Bosne i Hercegovine osudili su njegov sinoćnji ulazak na Farmu, a posebno što se to emitiralo u našoj zemlji, putem televizije PINK BH. Između ostalog, Vojislav Šešelj je u svom gostovanju najavio i dolazak u Sarajevo.

 

Hoće li mu se Sarajlije obradovati?

 

Zbog emitiranja ovakvog sadržaja na komercijalnoj TV stanici, kao što je PINK BH, koja prenosi ovaj program iz Beograda na područje BiH, danas su se oglasili brojni građani. Čitateljica portala Radiosarajevo.ba obratila se Regulatornoj agenciji za komunikacije, kojoj je jedna od osnovnih aktivnosti obrada i analiziranje prigovora, te procesuiranje slučajeva mogućeg kršenja Kodeksa o emitiranju RTV programa.

 

Poštovani, revoltirana sinoćnjim programom PINK BIH, kao i ranijim sadržajima tzv. reality programa “Farma”, želim uputiti prigovor i kazati kako je neprimjereno, nemoralno u terminu od 20:00 sati emitirati scene u kojim se vidi nasilje, seks, te se promoviraju neprihvatljivi modeli ponašanja. Posebno uvredljivim smatram gostovanje ratnog zločinca u ovom programu i pjesme koje su pjevane drugim zločincima. Smatram da Vi kao regulator, morate poduzeti sve potrebne mjere na ukidanju i zabrani ovog sramotnog programa kako biste zaštitili u prvom redu mlađu publiku, a onda i sve druge gledaoce, zdravih društvenih navika, navodi se u mailu čitateljice našeg portala.

 

Povodom Šešeljevog gostovanja i emitiranja tog programa na području BiH, oglasila se i PINK BH.

 

“Ovom prilikom želimo da vas obavijestimo da je u toku programskog  sadržaja (Farma reality show) kao gost gostovao Vojislav Šešelj. Na PINK BH prikazano je gostovanje u trajanju 20 min, nakon čega je menagement PINK BH prekinuo emitiranje istog. Nakon konsultacija s urednicima reality showa Farma dotični se više neće pojavljivati. Žao nam je ako je došlo do nepovjerenja”, navodi se u saopćenju PINK BH.

 

Glasnogovornica PINK BH Alma Alilović za portal Radiosarajevo.ba kazala je da je ova televizija, ukinula emitiranje programa Farma, 20 minuta nakon što su vidjeli da u njemu gostuje Vojislav Šešelj.

 

“Mi smo razgovarali s produkcijom iz Beograda, koja isto tako ima svoje urednike i ljude koji su zaduženi za takve sadržaje. Odluku koju smo mi donijeli, a tiče se zabrane emitiranja ovakvih sadržaja ubuduće na teritoriji BiH, nema veze s Beogradom i tamošnjim emitiranjem. Naglašavam da se samo radi o prostoru naše zemlje. Još jednom se izvinjavamo našim gledateljima”, kazala je Alma Alilović za naš portal.

 

Dodala je također da su od početka emitiranja reality show programa Farma na njihovoj TV stanici imali nekoliko pritužbi građana na sadržaj.

 

Regulatorna agencija za komunikacije nema mehanizam zabrane emitiranja

 

Povodom ovog slučaja, ali i ostalih eksplicitnih scena koje se prikazuju u reality programima kao što su Farma, Veliki brat i Maldivi, kontaktirali smo i Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine.

 

Rukovoditeljica za Odnose s javnošću Amela Odobašić kazala je da RAK BiH, kao ni drugi regulatori nemaju mehanizme zabrane emitiranja pojedinih programskih sadržaja, uključujući reality emisije. Agencija ne izdaje posebne dozvole televizijama koje emitiraju reality programe, ali je bitno naglasiti da ukoliko se nosilac dozvole odluči da ih emitira, bez obzira na to ko producira ove emisije, nosilac dozvole snosi krajnju odgovornost u kontekstu poštivanja pravila i propisa Agencije.

 

“Iako regulatori nemaju mehanizme da zabrane emitiranje reality emisija, imaju mehanizme da sankcioniraju kršenje prava maloljetnika kroz emitirane sadržaje, ali neophodno je istovremeno raditi na podizanju svijesti i edukaciji onih koji proizvode i plasiraju medijske sadržaje, kao i samih korisnika medijskih usluga, gledatelja, uključujući i roditelje maloljetnih lica.

 

Agencija je u prošlosti provela nekoliko postupaka kršenja pravila koji su se odnosili na reality emisije i izrekla sankcije u rasponu od upozorenja do novčanih kazni. Kao rezultat, TV stanice koje su emitirale ove programe su samovoljno izvršile korekcije u smislu termina emitiranja”, kazala je Amela za portal Radiosarajevo.ba.

 

Trenutno, Agenciji je dostavljen jedan prigovor na reality program Maldivi koji se emitira na OBN TV-u u vezi s emitiranjem neprimjerenog sadržaja. Provođenje procedure vođenja slučaja je u toku. Također, jučer i danas Agenciji je dostavljeno nekoliko prigovora građana na sadržaj reality programa Farma koji se emitira na TV-u PINK.

 

“Agencija će i u ovom slučaju primijeniti standardnu proceduru vođenja slučaja, uz dodatni monitoring ovih sadržaja”, naglasila je Amela.

 

Regulatorni okvir kojim se uređuju programski principi nosilaca dozvola, odnosno Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija ne sadrži specifične odredbe koji se direktno tiču reality emisija. Ograničenje u smislu termina emitiranja se primjenjuje na ovaj, kao i na bilo koji programski format ukoliko isti sadrži scene za koje je vjerovatno da bi mogli ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika, te u skladu s odredbama Kodeksa moraju biti označeni odgovarajući grafičkim oznakama i vremenski usklađeni s propisanim terminima.

 

“U skladu s pravilima Agencije, nosioci dozvola su ti koji su odgovorni za kategorizaciju sadržaja (12+, 16+,18+), kao i raspoređivanje sadržaja koji podliježe kategorizaciji odgovarajućim terminima emitiranja. Odluku o tome kojom dobnom oznakom će pojedini sadržaj biti označen i u kojem terminu će biti emitiran donosi sama stanica, imajući u vidu sam sadržaj programa. U slučajevima kada Agencija primi prigovor ili informaciju da je određeni sadržaj nije emitiran u odgovarajućem terminu ili da nije adekvatno označen, Agencija može pokrenuti postupak utvrđivanja kršenja primjenjivih pravila i propisa”, dodala je Amela Odobašić.

 

Regulatorna tijela iz regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija) sarađuju po ovom pitanju u cilju primjene mjera u pogledu reality programa ali i svih drugih sadržaja koji bi mogli ozbiljno narušiti psihički, fizički i moralni razvoj maloljetnika.

 

Inače, pobuna građana nije bila samo u BiH. U Srbiji se također proteklih dana pokrenuo “rat” protiv reality programa koji su preplavili televizijsku ponudu. Pokrenuta je također i online peticija kojom se traži zabrana eksplicitnog sadržaja u prime terminima.

 

U kratkom vremenu skupljeno je više od 36.000 potpisa, a u peticiji “Srbija protiv Farme, Parova i VB” iznosi kako se potpisnici protive “bludu, nemoralu, šundu, kiču, zaglupljivanju naroda i propagiranja pogrešnih vrijednosti” i traži ukidanje svakog oblika reality emisija i njihovo slobodno emitiranje.

 

Treba dodati i to da gledanost ovih emisija raste iz dana u dan, a poražavajuće je da konkurencija u vrijeme prikazivanja takve emisije jednostavno nema šanse.

 

Istaknimo i ovo: svi vrlo dobro znamo ko je Vojislav Šešelj – optuženik za zločine, ratni huškač, radikal s dna kace i četnički vojvoda. No, ako je Šešelj jedini problem ovakvih reality emisija, ako nam ne smetaju, da oprostite, sise, guzice, silne gluposti i drugi ini prostakluci, onda nešto nije u redu s nama.

senzacija.ba

Komentari

komentara