Magazin

Vjerovali ili ne – Evo kako je Dragana Mirković izgledala na početku karijere! (FOTO)

Napisao admin

Svoj album prvijenac jedna od najvećih folk zvijezda sa ovih prostora Dragana Mirković snima već sa 16 godina 1984. godine. Vrsni muzičari na čelu sa Novicom Uroševićem kada su čuli za „čudo iz Kasidola“ zaputili su se tamo i dogovorili sa Draganinim roditeljima snimanje prvog albuma.


Dragana Mirković (Foto: Arhiva)

Kada se pjevačica vratila kući, mislila je da im se nije dopala i da od njene karijere neće biti ništa, a onda je čula na radiju vodeću pjesmu sa albuma prvijenca „Imam dečka nemirnog“ po kojoj je i album dobio ime. Većinski autor pjesama bio je kompozitor Novica Urošević, a album je prodat u velikom broju primjeraka.

Već naredne godine Dragana izdaje drugi album po redu pod nazivom „Umiljato oko moje“ i ponovo je većinski autor pjesama Novica Urošević, ali su on i Dragana ubrzo prekinuli saradnju. Izdvojile su se pjesme „Čudan neki mali“ i „Pored mene dočekaćeš stotu“. Međutim, posljednjih godina veoma je slušana i pesma „Ne vraćam se starim ljubavima“. Ovaj album doživio je svoje reizdanje 2000. godine za produkcijsku kuću „Hi-Fi Centar“.

Dragana je nakon prekida saradnje sa Uroševićem pomislila da je njenoj karijeri kraj, ali onda je uslijedio pravi bum kada su Perica Zdravković, Savo Bojović i Mile Bas, članovi „Južnog vetra“, preuzeli njenu karijeru u svoje ruke. Ona je zajedno sa Miletom Kitićem, Šemsom Suljaković, Kemalom Malovčićem i Sinanom Sakićem obilježila drugu polovinu osamdesetih godina u folk muzici. Sa albuma koji je snimila 1986. („Spasi me samoće“) izdvojila su se dva velika hita koji se pjevaju i slušaju i dan danas na svim proslavama. Riječ je o pjesmama „Spasi me samoće“ i „Kad bi znao kako čeznem“. Interesantan podatak je taj da je ovaj album bio namijenjen Hanki Paldum, ali igrom slučaja postao je Draganin i ona ga je veoma proslavila.

Uslijedio je naredne godine album pod nazivom „Ruže cvetaju samo u pesmama“ na kom je Mirkovićeva nastavila uspješnu saradnju „Južnim vjetrom“. Kao najveći hit sa ovog albuma izdvojila se pesma „Ne vjeruj im, srećo“. Dragana je već tada postala ozbiljna i zrela pjevačica. Naslovna numera „Ruže cvetaju samo u pesmama“ jedinstvena je po tome što je opisivala ljubavne odnose među mladima, koji važe i danas. „Još su samo romantične pjesme, sad je vrijeme modernih ljubavi, broj je važan, nije važno ime..“, stihovi su te pjesme.

Objavljivanje albuma na svakih godinu dana za Draganu je postao tradicija. Došao je na red album „Najlepši par“ sa kog se odmah izdvojila pjesma „Kolo sreće“. Na „Poselu godine“, prestižnoj manifestaciji, Dragana je baš sa ovom pjesmom osvojila visoko drugo mjesto. Pjesma koja živi i danas, a sa albuma je iz 1988. godine, svakako je balada „Milo moje što te nema“. Draganine pjesme podjednako vole i muškarci i žene upravo zbog neodređenosti u nazivima njenih pjesama. Te godine Dragana je održala svoj prvi solistički koncert u Domu Sindikata, a odmah sledeće večeri još jedan. Od te godine brigu o njenoj karijeri preuzima estradni mag Raka Đokić.

opera17

Komentari

komentara