Magazin

Muškarci će biti beskorisni – Teslino proročanstvo: Žene će vladati svijetom!

Napisao admin

“Sada, ova žena, nježnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu da bude što više kao muškarac – u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste”, rekao je Tesla u intervjuu za “Galvanision Daily News”, 1924. godine


Žene (Foto: Arhiva)

Kada je Nikola Tesla odlučio da ostane neženja, javili su se brojni radoznalci željni da saznaju zašto se ovaj genijalac odlučio na samački život.

Ovo pitanje zanimalo je i njegove savremenike, te su ga novinari “Galvanision Daily Newsa”, 1924. godine pitali da li mu njegova inteligencija otkrila neke fatalne nedostatke u instituciji braka, koje nisu očigledne “običnom čovjeku”. U razgovoru sa novinarima ovog lista Tesla je te davne 1924. godine objasnio “zašto se nikada neće oženiti”, prenosi Telegraf.rs

U nastavku teksta prenosimo najzanimljivije dijelove ovog intervjua.

“Oduvijek sam smatrao da žena posjeduje te nježne i suptilne kvalitete uma i duše, koje su je u tim aspektima činile superiornijim od muškaraca… Stavljao sam ženu na pijedestal, i u tim nekim osobinama cijenio sam je daleko više nego muškarca. Divio sam se u podnožju kreature koju sam uzdigao na te visine, i kao i svaki pravi obožavalac, osjećao sam se nedovoljno vrijednim za objekat svog obožavanja”.

“Ali sve to je bilo u prošlosti. Sada, ova žena, nježnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspijeh u životu da bude što više kao muškarac – u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste“.

U svim ovim razlozima, Tesla obrazlaže zašto se nikada nije oženio. Gotovo je sigurno, da su i neko njegovi savremenici koji su ove razloge pročitali govorili o tome da je njegov pogled na ženski rod izobličen od godina koje je proveo u laboratoriji.

“Žene”, kaže gospodin Tesla , “postaju jače od muškaraca,i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspjevaju da uzurpiraju njihova mjesta u profesijama i u industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasjene muškost je znak civilizacije u propadanju”.

“Praktično, sva velika dostignuća čovjeka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena vjerovala u njega, zato što je želio da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga on se borio za nju i rizikovao svoj živoz iznova i iznova“.

Tesla u nastavku ovog intervjua proriče veoma mračnu budućnost svijeta zbog novonastale ženske pozicije.

“Izgleda da je muškarac u ljudskom društvu postao beskoristan. Evo, stvarno ne znam. Naša civilizacija će potonuti u jedno stanje koje se viđa kod pčela, mrava i drugih insekata – stanje u kome se muškarac surovo ubija. U ovom matrijarhalnom svijetu biće uspostavljena vladavina žena. Kako žene preuzimaju dominaciju, muškarci su u njenoj milosti. Muškarac se smatra bitnim samo u funkciji produžavanja vrste“.

Ipak, Tesla u ovom intervjuu zaključuje da žene ovakvom situacijom i nisu previše zadovoljne.

“Djeluje mi da i same žene nisu pretjerano sretne u ovoj novonastaloj slobodi. Pitanje koje se prirodno postavlja je da li su sam žene tu pobjednici ili gubitnici. Ne posmatram ovo pitanje samo sa muške strane, razmišljam o ženskoj strani toga.”, rekao je tada Tesla i ovu svoju tvrdnu dopunio riječima:

“Nestalo je zadovoljstvo iz života žene. Ona je ambiciozna u namjeri da dobije ono što želi, a to često prevazilazi njene mogućnosti. One često zaboravljaju da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvijezde”.

Da li su ovi Teslini stavovi napredni, ili nazadni, možda revolucionarni za 1924. godinu, procijenite sami.

telegraf.rs

Komentari

komentara