Magazin

Otac seksualno zlostavljao tri kćerke, one ga zajedno ubile na spavanju

Napisao H. H.

Ruskim sestrama Hačaturjan, koje su optužene za ubistvo oca, mogli bi uskoro promijeniti optužnicu na ‘nužnu samoodbranu’, rekao je njihov advokat Aleksej Paršin, što bi moglo dovesti i do kraja krivičnog progona.

Navečer 27. jula 2018. godine, Mikhail Hačaturjan u svoju sobu je, jednu po jednu, pozvao Krestinu, Angelinu i Mariju. Naružio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne povrede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri su sestre odmah nazvale policiju, koja ih je uhapsila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatočeništvu i seksualno napastovao.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju, kojom su Rusi tražili pravdu za sestre, a to je dovelo i do novog zakona u borbi protiv nasilja u porodici, koji bi trebao stupiti na snagu ove godine.

Aktivisti su tvrdili kako su sestre žrtve, a ne zločinci, jer nisu imale kako potražiti pomoć i zaštitu od oca. Djevojke su imale 17, 18 i 19 godina u trenutku ubistva i prijetilo im je 20 godina zatvora.

No, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prestupniku koji prvi put povrijedi člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga ‘smjesti’ u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dvije sedmice.

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao ‘porodične probleme’ i najčešće ne intervenira.

Advokat je rekao da su tužioci zauzeli stav kako je ubistvo počinjeno u samoodbrani i da istražitelji moraju to prihvatiti, što će značiti dodatne istrage, prenosi “Avaz“.

Komentari

komentara