Magazin

Svakoga dana 137 žena širom svijeta ubije partner ili član porodice

Napisao H. H.

Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime) zaključno s krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena širom svijeta ubije partner ili član porodice.

Žena će, dakle, najvjerojatnije biti žrtva ubojstva u vlastitom domu. 2017. godine je najmanje polovica od 87 000 ubijenih žena umrla od ruke njima najbližih osoba. Oko 30 000 žena ubili su intimni partneri, a 20 000 članovi obitelji. Ovaj izvještaj pokazuje da su 58 posto ubijenih žena (50 000) ubili članovi njihovih obitelji ili partneri – u odnosu na 37 000 ostalih ubojstava (42 posto), piše “Libela“.

Ipak, stopa ubojstava muškaraca još uvijek je viša od stope ubojstava žena. Prikupljeni podaci UNODC-a pokazuju da je vjerojatnost ubojstava muškaraca četiri puta veća od ubojstava žena kada se radi o ubojstvima s predumišljajem. Također, izvještaj ukazuje da muškarci čine 8 od 10 žrtava ubojstava diljem svijeta. No, isti izvještaj pokazuje da žene čine 8 od 10 ubojstava koja su počinili intimni partneri. Žrtve partnerskog nasilja iznimno disproporcionalno su i dalje žene.

Statistika UN-a sažima rezultate istraživanja za 2017. godinu na osnovi statistike o ubojstvima prema službenim izvorima vlada pojedinih država. Brojke za “rodno uvjetovana ubojstva žena i djevojčica” ili “femicid” komparirane su s kriterijem ubojstva koje je počinio intimni partner ili član obitelji. Izvještaj UNODC-a je pokazao da su najvećoj opasnosti od ubojstva žene u Africi. Stopa ubojstava žena u Africi iznosi 3.1 na 100 000.

BBC 100 Women i BBC Monitoring istražili se priče o ubijenim ženama diljem svijeta prateći medijske izvještaje o femicidima počinjenim 1. 10. 2018. Regionalni istraživači/ce su zabilježili su izvještaje o 47 žena čija su ubojstva bila rodno uvjetovana u 21 državi . Iznijeli su pet slučajeva femicida o kojima su najprije izvijestili lokalni mediji, a potom ih BBC-u potvrdile lokalne vlasti.

Judith Chesang, 22, Kenija

U ponedjeljak, 1. listopada, Judith Chesang i njezina sestra Nancy izašle su u polje u žetvu sirka. Judith, majka troje djece, nedavno je otišla od svog supruga Labana Kamurena i odlučila se vratiti svojim roditeljima na selo na sjeveru zemlje. Ubrzo nakon što su ona i sestra počele raditi u polju, Laban se pojavio na farmi gdje je napao i ubio Judith. Lokalna policija kaže da su ga nakon toga ubili žitelji sela. Azija ima najveći broj žena koje su ubili partneri ili članovi obitelji – u 2017. taj broj je iznosio 20 000.

Neha Sharad Chaudury, 18, Indija

Neha Sharad Chaudury je žrtva “ubojstva iz časti” – ubijena je na svoj 18. rođendan koji je slavila sa svojim dečkom. Policija je potvrdila BBC-u da njeni roditelji nisu odobravali tu vezu. Za ubojstvo su optuženi roditelji i još jedan muški član obitelji. Svake godine je ubijeno na stotine žena zbog toga što su se zaljubile ili udale protiv volje svojih obitelji. Teško je doći do točnih službenih podataka o tzv. “ubojstvima iz časti” budući da su najčešće neprijavljena.

Izvještaj UNODC-a kaže da žene koje ubiju intimni partneri često prolaze kroz “duga razdoblja patnje zbog fizičkog nasilja”. Motivacija koju tipično pokazuju muški nasilnici uključuje “posesivnost, ljubomoru i strah od napuštanja”.

Zeinab Sekaanvan, 24, Iran

Zeinab Sekaanvan su pogubile iranske vlasti zbog ubojstva njezinog muža. Zeinab je rođena na sjeverozapadu Irana u siromašnoj, konzervativnoj obitelji kurdskog porijekla. Kao tinejdžerka je pobjegla i udala se u potrazi za sretnijim životom. Amnesty International je izvijestio da je njezin suprug bio nasilan i odbio joj dati razvod, a da je njezine pritužbe policija ignorirala. Uhapšena je zbog ubojstva svog muža kad joj je bilo 17 godina. Bila je mučena kako bi priznala da je počinila ubojstvo, pretučena od policije te nije imala omogućen pošten sudski proces.

BBC Monitoring je otkrio 14 slučajeva femicida u Južnoj Americi na dan 1. listopada 2017. Dva ubojstva su se dogodila u Salvadoru. Vlast u Salvadoru su izvijestile BBC da je do toga dana u Salvadoru bilo ubijeno najmanje 300 žena.

Sandra Lucia Hammer Moura, 39, Brazil

Sandra Lucia Hammer Moura udala se za Augusta Aguiara Ribeira kada je imala 16 godina. Par je bio rastavljen pet mjeseci prije nego što ju je on ubio. Policija je brazilskom BBC-u potvrdila da je ubijena od uboda nožem u vrat. Pronađen je video u kojemu on priznaje zločin dok priča na svom mobitelu. U tom razgovoru kaže da se Sandra već sastaje s drugim muškarcem i da se osjeća izdanim. Također je izjavio da neće biti priveden dok par ne ode “Gospodu” zajedno. Potom se objesio u njihovoj bivšoj spavaćoj sobi.

Marie-Amélie Vaillat, 36, Francuska

Marie-Amélie je ubio suprug Sébastien Vaillat ubodima nožem. Par je bio rastavljen nakon četiri godine braka. Napao ju je nožem, a zatim priznao policiji. Počinio je samoubojstvo u zatvoru nekoliko dana kasnije. Ubojstvo Marie-Amélie dogodilo se istoga dana kada je francuska vlada objavila nove planove za suzbijanje obiteljskog nasilja.

Velik broj slučajeva nasilja nad ženama ostaje neprijavljen institucijama i skriven. Rebecca Skippage, koja je vodila ovo istraživanje, naglašava kako “način na koji mediji izvještavaju o njihovim životima i ubojstvima razotkriva mnogo o tome kako različita društva diljem svijeta vide žene”.

Objašnjava: “Prikupljali smo slučajeve ubojstava žena u jednom danu, no istraživali smo medijske priče o tim ubojstvima kroz cijeli mjesec. Otkrili smo kroz to razdoblje da ton medijskog izvještavanja ili nedostatak informacija često govori širu priču o položaju žena u nekom području.”

Maryam Azwer koja radi za BBC Monitoring i koja je finalno objedinila najveću količinu informacija kaže: “Puno toga vezanog uz ove smrti nije objavljeno u medijima. Mnogo je žena čije priče nikada neće doći u medije, koje ostanu neprijavljene, nezabilježene, nepotvrđene ili nisu bile istražene. Zapitate se: što je to potrebno a da ubojstvo žene bude dovoljno važno da bi se o tome izvijestilo?”.

Komentari

komentara