Magazin

Dječak 10 dana zarobljen na dubini od 110 metara, spasioci naišli na novi opasan problem!

Napisao H. H.

Deset dana straha, deset dana nade, ali spasioci još nisu izvukli malog Hulena iz šahta u Totalanu, nedaleko od Malage, dubokog 110 metara.

KOMENTARI
ADVERTISEMENTS

Zbog opasnosti od urušavanja paralelnog tunela, njegovi unutrašnji zidovi obloženi su metalnim cijevima, ali kako je prenijela “La Vanguardija”, cijevi su bile preširoke da bi stigle do donjeg dijela šahta dubokog 80 metara, pa su zbog toga spasioci morali da ga prošire u tom dijelu, što je dodatno usporilo akciju.

Prvo su morali da napune rupu pijeskom i rastresitom zemljom, a zatim da je ponovo izbuše. Tek poslije toga mogli su da postave stabilizacione cijevi i najzad započnu kopanje horizontalnog tunela od četiri metra kako bi došli do dječaka, za koga vjeruju da se nalazi na dubini od 70-80 metara.

Poduhvat je veliki izazov: zbog skučenog prostora u tunelu, spasioci mogu da rade samo po dvojica, i to u klečećem ili ležećem položaju, dok se pijucima i pneumatskim bušilicama probijaju kroz zemlju i kamen. Smjenjuju se na svakih sat vremena. Ekipa gorskih spasilaca stigla je iz Asturije, na sjeveru Španije, specijalno da bi obavila zadatak.

Prema procijeni portparola spasilaca Anhela Garsije Vidala, za završni dio posla će biti potrebno 20-24 sata, piše “Alo!“.

Komentari

komentara