Magazin

MALA ALMEDINA IMA SVE PETICE: Živi sa porodicom u kontejneru bez struje i vode

Napisao H. H.

Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali njeni roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh, kaže Sabina Džebo, pedagog škole

Almedina Seferović sa svojim drugarima iz razreda jučer je u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo“ u Goraždu ponosno preuzela svoju đačku knjižicu u kojoj osim petica nema drugih ocjena. Kaže da voli školu i da od svih predmeta najviše voli matematiku, a osim redovne nastave prisustvuje i produženom boravku u školi, piše “Avaz“.

Često pješači

Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice može biti još ponosnija ako se zna da do škole putuje, često i pješači, tri i po kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen.

– Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, direktoricom, cijela škola nas podržava i djeca je vole. Moje dijete svaki dan iz škole dolazi sretno, a na raspustu je malo tužna jer nedostaje joj škola – kaže Almedinina majka Alisa Kratovac.

Dodaje da su uvjeti za život loši, jer sedmeročlana porodica živi u kontejneru bez vode i struje, ali neće odustati.

– Stalno me podržava Organizacija „World Vision“ od koje dobivamo školski pribor, garderobu i sredstva za higijenu. Jedina nam je želja da dobijemo neki smještaj, kako bi mogla kući pisati zadaću, koju sada završava u školi tokom produženog boravka. Naša primanja su 145 maraka, oba smo roditelja na birou – dodaje Kratovac.

Prvi razred u OŠ „Husein ef. Đozo“ pohađa 79 učenika u 4 odjeljenja.

Predškolski program

– Prvi put imamo učenicu iz romske porodice, koja redovno pohađa nastavu. Almedina je pohađala obavezni predškolski program, što se pokazalo veoma pozitivnim jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu. Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh – kaže Sabina Džebo, pedagog škole.

Komentari

komentara