Magazin

4 rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Napisao H. H.

Donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolisati svoje “žrtve” i narušiti im samopouzdanje.

Manipulatori žele upravljati drugom osobom i tako doći do sopstvenog cilja.

Kada počnete često preispitivati svoje misli, osjećaje i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć vladati svakim aspektom vašeg života.

Kako biste ih na vrijeme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolisati svoje “žrtve” i narušiti im samopouzdanje.

1. “Nisi me razumio/razumjela”

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumijeli što je htio reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete.

2. “Previše dramiš.”

Manipulatori vrlo često koristi ovu rečenicu ili sličnu ‘Reaguješ pretjerano’. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite. Kad god budete htjeli podijeliti neki svoj problem, reći će vam kako pretjerujete. Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite izbjeći sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom

3. “Trebaš me.”

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njega ne možete funkcionisati. Ako u to počnete vjerovati, kontrolisat će vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. “Ti si… … ljubomornan/na, zajedljiv/a, paranoičan/a i slično.

Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka. Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to vjerovati. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava, piše “Zadovoljna“.

Komentari

komentara