Magazin

Ako često izgovarate ovih pet rečenica, na dobrom ste putu da poludite i postanete psihopata!

Napisao H. H.

Psihopate zamišljamo ili kao hladnokrvne ubice ili genije, izolovane od društva i drugačije od običnih smrtnika.

Kako se procjenjuje da čine jedan posto populacije, za života ste zasigurno upoznali barem jednog… Ili to, ili ste vi psihopata, piše “Aura

Iako postoje popisi osobina koje posjeduje, ponekad ih je teško prepoznati u kratkim svakodnevnim razgovorima. Umjesto osobina, trebalo bi da obratite pažnju na fraze koje koriste, savjetuje na svom blogu Džekson Mekenzi koji je napisao knjigu o psihopatima.

Krenimo s frazama:

Ako često izgovaraš ovih 5 rečenica, vjerovatno si psihopata ili na dobrom putu da poludiš!

1. “Previše analiziraš stvari”

Možda ste stvarno previše okupirani sitnicama, ali češće je cilj tih optužbi da se podstakne osjećaj krivice kod žrtve, umjesto da psihopata prihvati odgovornost za svoje radnje. “Psihopatima je cilj da natjeraju vas da posumnjate u svoju intuiciju tako što će vas okrivljavati za sve zbog čega se osjećate loše“, tvrdi Mekenzi.

2. “Mrzim dramu”

Ubrzo ćete shvatiti da je više drame oko njih nego oko drugih osoba koje poznajete“, ističe Mekenzi.

3. “Pogrešno si me shvatio”

Ponovno je važan kontekst. Ako vam šef govori da nešto nije dobro na poslu, nemojte ga odmah optužiti da je psihopata. Psihopate vas namjerno provociraju, a onda vam govore da ste ih pogrešno shvatili.

4. “Tako si osjetljiv”

Psihopate će vas gurati do tačke pucanja, a onda će vas nazvati osjetljivima. “Psihopate izazivaju osjećanja u drugima, tako funkcionišu“, tvrdi Mekenzi.

5. “Lud si, bipolaran, ljubomoran, zaljubljen u mene”.

Psihopate imaju tendenciju da optužuju druge da su ludi ili da tvrde da su te osobe zaljubljene u njih. “Izađite iz tog odnosa. Bez poruka, poziva, imejlova, čak i prijateljstva na Facebooku. Inače će učiniti sve da vas izlude“, zaključuje Mekenzi.

Komentari

komentara