Magazin

Zašto muškarci utonu u san odmah nakon vođenja ljubavi

Napisao H. H.

Hemikalije u tijelu muškaraca se mijenjaju nakon orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički mijenja njegovo tijelo i čini ga umornim – objašnjava Dejvid Mekenzi (David McKenzie), seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju ljekari Mark Lejner (Leyner) i Bili Goldberg (Billy), autori knjige “Zašto muškarci zaspu nakon seksa?

– Smatra se da napor tokom vođenja ljubavi i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa – kažu.

Dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon odnosa, ali zna se da se nakon orgazma u tijelu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osjećaj pospanosti.

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima vođenja ljubavi, prema kojima je spajanje muškog i ženskog tijela sveta radnja koja povećava svijest usmjeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Vođenje ljubavi i orgazam su vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je vanjski jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaja njezin gubitak te je u stanju grliti se i pričati satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Lauri Betito (Laurie), psihologinja iz Montreala specijalizirana za seksualnost.

– Žene vole obraditi svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi – kaže.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu.

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksualnog odnosa:

Ljubav vodite prije obroka – doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

Budite intimni navečer, prije omiljene emisije.

Izbjegavajte seks kasno navečer, jer ćete oboje vjerovatno odmah zaspati.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta – najbolje je da se nađu negdje u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

– Oboje, i muškarci i žene, obično se osjećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvijek svi muškarci, neki znaju ostati budni te uživati u druženju i razgovoru s partnericom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspi – dodaje psiholog Rodžer R. Hok (Roger R. Hock).

Zapamtite, to što partner ili partnerica utone u san odmah nakon odnosa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerica osjeća ugodno u vezi,piše Avaz

Komentari

komentara