Magazin

Ima neka tajna veza – Žene lakše podnose raskide zbog…

Napisao admin

Iako se konstatacija “Muškarcima prekidi padaju teže nego ženama” čini kao neslana šala, naučnici nas uvjeravaju u suprotno, a za to se možemo zahvaliti antidiuretskom hormonu (ADH-u), odnosno vazopresinu kojeg izlučuje zadnji režanj hipofize.


Prekid (foto: cure.ba)

Naime, vazopresin djeluje na središnji nervni sistem te zbog njega muškarci i žene drukčije reaguju na krizne situacije. Muški će rod tako pripadnike istog pola smatrati nedostupnijima nego inače, dok će kod žena biti upravo suprotno.

Da se prijatelji poznaju u nevolji pravilo je koje posebno vrijedi za žene jer one će najčešće u takvim situacijama utjehu potražiti u svojim prijateljicama (koje će ih uvjeravati da su one najbolje osobe na svijetu i da su njihovi bivši kreteni koji to nisu znali cijeniti), dok će muškarci tugovati sami te automatski zbog toga i više patiti. Kad je muškarac povrijeđen od strane žene, tugu, razočaranje i suze sigurno neće dijeliti s ostalim pripadnicima muškoga roda.

S druge pak strane, žene su u tom pogledu otvorenije te empatičnije jedna prema drugoj. Još jedna zanimljiva stvar koju su naučnici otkrili jest spoznaja da muškarci žene promatraju kao “dom” pa u trenutku kad ostanu bez svoje partnerice, oni postaju emotivni beskućnici. Stoga nije čudno što muškarci pate od ozbiljnih zdravstvenih tegoba nakon prekida.

Čak je i naučno dokazano da razvedeni muškarci imaju slabiji imunitet od onih oženjenih, a statistički je vjerovatnije da će prije završiti u bolnici pa čak i ranije umrijeti nego što je to slučaj s razvedenim ženama. Iako na prvi pogled možda ne izgleda tako, čini se kako je ženama ipak lakše preživjeti prekid nego što je to muškarcima.

Jer dok oni slavodobitno šeću sa svojom novom djevojkom nekoliko sedmica nakon prekida, dok one istovremeno svojim drugaricama plaču na ramenu, sigurno im ipak nije svejedno. Dapače, muškarcima je teže nego ženama, ali to ne žele priznati.

index.hr

Komentari

komentara