Magazin

Štake kao rekvizit: Žena snimljena u Sarajevu je “profesionalna prosjakinja” ili nešto drugo?

Napisao H. H.

Na društvenoj mreži Facebook danas se pojavio u najmanju ruku zanimljiv videosnimak, na kojem se na Obali Kulina bana u Sarajevu vidi nepoznata žena koja nosi štake, ali se njima uopće ne pomaže pri hodanju?

To je izazvalo brojne komentare korisnika ove društvene mreže, koji tvrde da je najvjerovatnije riječ o jednoj od prosjakinja kojoj štake vjerovatno samo služe kao rekvizit.

– Smjena završila. Razdužiti opremu i lagano u život – šaljivi je komentar jednog od Sarajlija, koji je među prvima podijelio ovaj snimak.

Saznali smo da je autor snimka Mirza Đugum iz Sarajeva, a koji nam je i ustupio originalni snimak za objavu.

Kako kaže, na prvu mu je bilo samo smiješno i nije ni pomislio da bi se moglo raditi o nekoj zloupotrebi.

– Nisam siguran je li Federico Felinni snimao film ili je oživio neki lik iz Alan Forda – polušaljivo je prokomentirao za “Faktor” Đugum.

Da li se u ovom slučaju zaista radi o “profesionalnoj prosjakinji” ili je u pitanju nešto drugo nije nam poznato.

Činjenica je, međutim, da prosjačenje u Sarajevu predstavlja veliki problem, a odavno je poprilimilo obilježja organiziranog kriminala.

Javna je tajna da postoje grupe prosjaka koje se organizirano dovoze u glavni grad, a iako policija tvrdi da radi sve što je u njihovoj moći, čini se da nemaju adekvatan odgovor na ovu pošast.

Policija je, naime, i zakonom ograničena. Ono što oni mogu učiniti je da, ukoliko nekog zateknu u prosjačenju, takvu osobu mogu privesti u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta i zadržati je najduže do 12 sati.

Komentari

komentara