Magazin

Amira Medunjanin: “Za mene je Mostar jedan od najljepših gradova na planeti, svaki put moram otići do Neretve da u miru popijem kafu”

Napisao H. H.

Amira Medunjanin jedna je od najmoćnijih i svjetski priznatih glazbenih interpretatorica koja se u svojim vrhunskim izvedbama lakoćom poigrava, miješajući moderno i tradicionalno.

Gdje god se pojavi puni koncertne dvorane, i njezina popularnost odavno se proširila izvan granica BiH, regije i Europe.

Rođena je Sarajka, a još iz ranoga djetinjstva je zavoljela sevdalinke zbog kojih prije 15-ak godina ostavlja tadašnji posao, posvećuje se samo glazbi i od tada niže uspjeh za uspjehom. Inače kako i sama kaže odrastala je slušajući i „Azru“, „EKV“, „ Nicka Cave-a“ i druge.

Zanimljivo je činjenica da su njezini početci upravo vezani za Mostar i suradnju sa Mostar sevdah Runion 2003. godine kada je bila gost na njihovom albumu „A Secret Gate“.

Potom 2005. snima svoj prvi samostalni album „Rosa“, a potom su uslijedili albumi „Amira Live“, „Zumra“, „Amulette“, „Silk and Stone“ i posljednji „Damar“ 2016. godine.

Nakon brojnih koncerata diljem Europe i svijeta, te nakon izvanrednih nastupa prošloga mjeseca u Zagrebu i Beogradu, na redu je i Mostar u kojemu će prvi puta imati samostalni koncert.

Ova glazbena diva u Mostaru će održati koncert 26. 4. 2018., u pratnji Mostarskoga simfonijskog orkestra u HD Kosača, s početkom u 20,00 sati.

Kao i na mnogim drugim mjestima uvjereni smo kako će i ovo biti nezaboravna večer prepuna emocija, tradicionalne sevdalinke i drugih žanrova kojima Amira u svojim obradama daje specifičan kontekst i formu.

Evo što je Amira za “Dnevni list” rekla o koncertu u Mostaru.

Uskoro nam stižete u Mostar, a budući da ste izuzetno emotivna osoba zanima nas kako se osjećate uoči najavljenog koncerta?

Prvenstveno, moram reći da imam malu tremu. Inače sam u Mostaru veoma često. Imam puno prijatelja i svake godine navratim kad god imam slobodnog vremena. Za mene je Mostar jedan od najljepših gradova na planeti. I svaki put moram otići do Neretve da u miru popijem kafu. Što se samog nastupa tiče, osjećam veliku odgovornost. Znate, ove godine se navršava petnaest godina od snimanja prvog albuma u muzičkom centru Pavarotti. Za to vrijeme puno vode je proteklo Neretvom i moj život se od tada u potpunosti promijenio. Interesantno je da se sve posložilo da nastupim pred Mostarcima u jubilarnoj godini.

Što mostarska publika može očekivati i što biste im poručili?

Već nekoliko godina surađujem sa vrsnim glazbenikom Ante Gelom iz Zagreba, koji je za ovu priliku raspisao aranžmane i moram reći da se užurbano pripremamo za 26. travanj. Sam program će obuhvatiti obrade pjesama sa posljednjeg albuma „Damar“, kao i nekoliko pjesama koje sam snimila u prethodnih petnaest godina. A za predstojeći nastup, samo jednu želju imam. Da se opustimo i uživamo u pjesmama koje svi znamo i volimo i da koncert bude više kao druženje. Za Sevdah, mislim da nema boljeg mjesta na svijetu od Šantićevog Mostara

Komentari

komentara