Magazin Video

"Neocate Junior" – Dječak koji može da jede samo jednu stvar na svijetu, a i nje mu ponestaje (VIDEO)

Napisao admin

Trogodišnji dječak iz Floride Majkl Gonzales ne može da jede običnu hranu. Dnevno popije 20-30 flašica vještačke bebi-hrane “Neocate Junior”, koja može da se dobije samo na recept. On ne smije da jede jabuku, šargarepu, niti bilo koju drugu namirnicu koju konzumiraju djeca njegovog uzrasta.


Dječak (foto: youtube)

Od avgusta 2012, njegovi roditelji ne samo da su zabrinuti, već su i uspaničeni. Nakon što je proizvođač promijenio ambalažu, dječak poslije jela povraća i ima proliv. Uvjereni da je “Nutricija”, osim ambalaže, promijenila i formulu, napravili su zalihe starih proizvoda, čiji rok ističe u oktobru.

Nakon ljekarskog pregleda u Klinici Majo u Ročesteru (Mineapolis), Majklu je dijagnostifikovan enterokolitis uzrokovan proteinima hrane. Ovaj sindrom nije rijetka pojava i obično se dovodi u vezu sa netolerancijom na mlijeko ili soju kod beba od šest mjeseci do godinu dana.

Međutim, veoma se rijetko dešava da dijete koje pati od ovog sindroma, pored mlijeka i soje, ne može da jede ni mnoge druge vrste hrane, objašnjava dr Vesli Berks sa Univerziteta Sjeverne Karoline. “Kod većine djece ovaj sindrom nestane do treće godine života”, kaže ovaj stručnjak.

Majklovi roditelji tvrde da se njihov sin od rođenja razlikovao od ostale djece. Povraćao je poslije svakog obroka i bojali su se da će umrijeti od gladi. Kada je imao 11 mjeseci, otkrili su “Neocate Junior” i bilo mu je bolje – sve dok proizvođač nije promijenio ambalažu.

Proizvođač “Nutricija” ističe da se ništa nije promijenilo u sastojcima vještačke hrane, te da je samo pakovanje promijenjeno. Uprkos tome, priznaju da su dobili 14 sličnih pritužbi, pa su u saradnji sa Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) sproveli analizu i ustanovili da je sastav hrane isti.

“Razumijemo da je ovo teško vrijeme za porodicu Gonzales”, navodi proizvođač u saopštenju objavljenom na “ABC njuzu”. “Povezali smo porodicu i njihovog ljekara sa odgovarajućim kliničkim stručnjacima kako bi zajednički tragali za alternativnim mogućnostima ishrane.”

Dok Majklovi roditelji čekaju pomoć stručnjaka, on i dalje živi u svijetu bez obične hrane.

“On ne zna kakav ukus imaju pravi sok ili mlijeko”, kaže njegove majka Dženifer Gonzales.

blic

Komentari

komentara