Magazin

Dječaka iz Neuma roditelji izbacili iz stana: Spava u autu ispred zgrade, ne ide u školu i ništa nije jeo cijeli dan

Napisao H. H.

Potresno pismo o sudbini devetogodišnjeg dječaka iz grada Neum, proširilo se kao požar društvenim mrežama. Naime, kako je jedan anonimni građanin ovoga mjesta poslao dopis stranici “Probudi se, Neume”, mališan i njegova braća godinama trpe torturu od strane oca alkoholičara.

Kako se navodi u pismu koji je objavila pomenuta Fejsbuk grupa, mališana su roditelji izbacili iz stana, te on spava u starom automobilu ispred zgrade, gdje ga je našao susjed koji je i podijelio njegovu priču, piše portal “Hercegovina“.

“Ustao sam rano, izlazim iz stana dogovorio se s prijateljem da idem na kafu, u starom autu (koje je parkirano ispred stana) vidim malog susjeda kako spava. Zamislim se, sto da sam ja u takvoj situaciji kao on. Ima 9 godina jako mlad, zar da na ulici spava? Roditelji mu ne daju u kuću. Stvarno žalosno.

Da vas podsjetim nije prvi put da se to dešava, bilo je tu i socijalno i policija svašta nešto ali ništa, ne oduzimaju im se djeca. Niko ništa, država ne reaguje, grad ne reaguje i naravno kada kažeš nekome o tome svi su žalosni svi to znaju, policija je preduzimala nešto ali propalo je naravno”, navodi se u pismu.

Nakon toga, anonimni građanin se osvrnuo na to da otac sprovodi teror nad djecom.

“Otac koji svoje dijete veže lancem, udara šakama, modrica ima svuda, majka to sve gleda i ne reaguje. Bezbroj puta nose drva na vrh zgrade, dao im je pletene vreće i dok on doma leži i dangubi, naravno, njih trojica moraju da nose to. Maltretiranje zar ne?

Kad bih vam počeo pričati trebalo bi mi dva dana da vam ispričam cijelu priču. Kažu, mali lopov, ovakav je, onakav je, ali kad taj isti klinac što ga neki zovu svakakvim imenima sjedne s tobom da priča o tome kako živi, stvarno je neugodno. Vjerujte mi, to je da se naježiš”, napisao je, a onda je tok svojih riječi usmjerio na susret sa devetogodišpnjakom ispred zgrade.

Naime, mališan je u kolima, kako kaže, završio tako što su ga roditelji istjerali iz kuće prije dva dana, kao i da ništa nije jeo čitav jedan dan.

“I tako pitam ja njega što ne ide kući, što spava tu u starom autu kada mu je kući bolje, a on meni odgovara pognutom glavom ‘mama i tata su me izbacili, ne idem već dva dana u školu, torba mi je kući. Nisam jeo ništa od juče’.

Sa suzom u oku otišao sam u stan i dao mu sendvič da pojede, nakon čega sam ga uveo u stan da se ugrije. Ljudi nije ovo samo priča nego govorim istinu! Zato vas molim, ajmo se dignuti i pokazati svima da to ne dopuštamo. Idemo da preduzmemo nešto kad niko neće”, stajalo je u potresnoj poruci.

Od zvaničnih institucija Neuma još nema nikakvih informacija o ovom dječaku i autentičnosti cijele priče.

Komentari

komentara