Magazin

Oprez – Virus: Lažna aplikacija preuzima kontrolu nad vašim Facebookom

Napisao admin

Stručnjaci firme "Bitdefender" upozorili su korisnike interneta na lažnu ekstenziju za Hrom koja, između ostalog, može preoteti kontrolu nad Fejsbuk nalogom.


Facebook (foto: cure.ba)

Ekstenzija koja je predstavljena kao „poslovna“ verzija “Flash” plejera, šta god to značilo, može biti izvor brojnih nevolja za korisnika zaraženog računara. Između ostalog, ona nadgleda aktivnosti žrtve na internetu, i kada zahvaljujući “cookies”-ima otkrije da se korisnik zaraženog računara prijavio na Fejsbuk, ona omogućava kriminalcima koji su njeni autori i distributeri da koriste nalog žrtve onako kako to žele.

Link za preuzimanje ekstenzije pod nazivom „Business Flash Player“ možete dobiti u spam emailu, a klik na link odvešće vas na stranicu “Chrome Web Store”. Uz pomoć Javascript koda koji će reći ekstenziji šta da uradi sa nalogom, kriminaci postaju “suvlasnici” naloga.

Ekstenzija iza leđa žrtve „lajkuje“ stranice, objavljuje maliciozne linkove za potrebe novih fišing kampanja i šalje spam poruke prijateljima žrtve. Zanimljivo je da neke od stranica koje lajkuje ekstenzija imaju preko 40.000 lajkova, uprkos tome što na tim stranicama nema bilo kakvog sadržaja.

Stručnjaci “Bitdefender”-a kažu da se takve stranice prodaju na ruskim hakerskim forumima po cijeni od 150 do 200 dolara za stranicu sa 100.000 lajkova i to onima koji traže način da prodaju falsifikovanu robu korisnicima društvene mreže ili da distribuiraju svoje malvere ili nešto treće.

Kada neko kupi takvu stranicu sa stotinama hiljada fanova ali bez sadržaja, on jednostavno može da promijeni njeno ime i sadržaj. Izgled i naziv stranice mogu biti promijenjeni tako da ona izgleda kao da je stranica nekog poznatog brenda. Bitdefender je identifikovao jednu takvu stranicu koja se koristi za prodaju sportske opreme Najki.

Jasno je da je grupa koja stoji iza ove ekstenzije željela da pomoću nje unovči lajkove korisnika društvene mreže.

Kriminalci mogu ukrasti Fejsbuk “cookies”-e uz pomoć ove ekstenzije i pomoću njih pristupiti nalogu sa drugog računara. „Na taj način možete izgubiti svoj nalog“, kažu iz “Bitdefender”-a.

Na kraju, antivirusni programi uglavnom ovu ekstenziju ne prepoznaju kao lažnu, osim ako program ne uključuje veb filtere, tako da ekstenzija može dugo ostati u pretraživaču.

Ekstenzija je već uklonjena iz “Chrome Web Store”-a, ali ako sumnjate da ste nasjeli na ovu prevaru ili neku sličnu, preporuka stručnjaka je da se najprije odjavite sa Fejsbuka i da potom uklonite lažnu ekstenziju iz svog pretraživača.

kurir

Komentari

komentara