Magazin

6 zagonetki koje zahtjevaju SVU vašu logiku i inteligenciju

Napisao A. K.

Svi volimo da rešavamo zagoneteke – od onih jednostavnih sa makazama i sijalicama do prilično teških koje nas teraju da dugo razmišljamo.

Takvim zagonetkama vežbamo moždane ćelije kako bi bile u formi i kada ostarimo. Mi smo spremili za vas 6 logičkih zagonetki. Neke ćete verovatno rešiti za nekoliko sekundi, dok ćete se oko drugih dobro pomučiti. Prihvatate li izazov? Tačni odgovori vas čekaju na kraju članka.

1. Lažni novčići

Lažni novčići

Foto: brightside.me
Imate 3 zlatna novčića od kojih je jedan lažni i jedno merenje. Lažni novčič je lakši od druga dva. Kako ćete odrediti koji je novčić lažan?

2. Izazov za kuvara

Izazov za kuvara

Foto: brightside.me
Kako bi pobedio na kulinarskom takmičenju, kuvar mora da spremi 6 odrezaka za 15 minuta koristeći samo jedan tiganj. U tiganj može odjednom da stane 4 odreska. Kako će kuvar to izvesti?

3. Plata za radnika

Plata za radnika

Foto: brightside.me
Farmer je unajmio radnika da mu iskopa bunar. Obećao je da će mu svaki dan platiti zlatom. Radnik je rekao da će mu biti potrebno 7 dana i počeo je sa kopanjem u ponedeljak. Farmer je imao jednu zlatnu polugu i planirao je da svaki dan odreže 1/7. Međutim, kada je pogledao u alat kojim je planirao da reže, shvatio je da će moći da napravi samo dva reza. Šta da uradi kako ne bi prekršio dogovor?

4. Kokoške i jaja

Kokoške i jaja

Foto: brightside.me
Starica ima 3 kokoške koje nose 3 jaja za tri dana. Jednog dana je poželela da ima više jaja, pa je kupila 12 kokošaka. Koliko će jaja imati za 15 dana?

5. Vitezovi i princeza

Vitezovi i princeza

Foto: brightside.me
Nekada davno, kralj je želeo da pronađe muža za svoju kćer pa je organizovao viteški turnir. Kandidati su morali da prođu mnogo izazova i na kraju ih je ostalo samo dvojica. Kako bi odlučio koji od njih će oženiti njegovu kćer, kralj im je naredio da jašu konje do jezera. Onaj koji stigne poslednji, dobiće princezu.
Vitezovi su zajahali konje i veoma sporo jahali do jezera. Trebalo im je nedelju dana jer nijedan nije želeo da stigne prvi. Konačno, sišli su sa konja, rukovali se i odlučili da idu kući. Međutim, onda im je prišla princeza i šapnula nešto u uvo. Vitezovi su skočili na konje i žurno odjahali do jezera. Šta im je princeza rekla?

6. 3 vrata

3 vrata

Foto: brightside.me
Dečak je šetao šumom i naleteo na napuštenu kolibu. Odlučio je da uđe. Kako je ušao, vrata za njim su se zatvorila. Unutra je bilo veoma mračno. Dečak je pronašao prekidač za svetlo, ali nije bilo struje. Onda, čuo je glas koji mu je rako da može da izađe iz kolibe kroz jedna od troja vrata.• Iza prvih vrata bilo je na hiljade otrovnih zmija koje bi ga odmah ubile.

• Iza drugih vrata, nalazila se električna stolica i dželat koji bi odmah ubio dečaka.

• Iza trećih vrata, nalazio se lav koji nije jeo mnogo dana.

Kako je dečak izašao?

Odgovori:

1. Stavite bilo koja dva novčića na vagu. Ako su iste težine, treći je lažan.

2. Staviće 4 odreska na tiganj i pržiće ih 5 minuta. Nakon toga, okrenuće dva od njih, a druga dva će zameniti svežim i pržiti 5 minuta. Nakon 5 minuta, okrenuće dva odreska, a odreske koji su gotovi zameniće onim poluisprženim i pržiće ih još 5 minuta.

3. Farmer mora da podeli zlatnu polugu na 3 dela: 1/7, 2/7 i 4/7 — za to su potrebna samo dva reza, a ovako će plaćati radnika:

Ponedeljak: platiće 1/7 poluge.

Utorak: platiće 2/7 i uzeti 1/7.

Sreda: Opet će dati 1/7 radniku.

Četvrtak: Platiće 4/7 i uzeće 1/7 i 2/7.

Petak: Opet će mu dati 1/7.

Subota: Daće mu 2/7 i uzeti 1/7.

Nedelja: Daće radniku 1/7 poluge.

4. Ako ste odgovorili 15, pogrešili ste. Ako 3 kokoške snesu 3 jaja za 3 dana, to znači da jedna kokoška snese 1 jaje svaka 3 dana. To znači da će za 15 dana, sneti 5 jaja. Stoga, 15 kokošaka će sneti 75 jaja.

5. Princeza je rekla vitezovima da zamene konje.

6. Dečak bi trebalo da izabere vrata sa električnom stolicom – u kolibi nema struje pa dželat neće moći ništa da uradi.

Image source: brightside.me
fokuzz.com

Komentari

komentara