Magazin

Mladi iz Gradačca osmislili novu društvenu mrežu

Napisao H. H.

Mladi i kreativni tim iz Gradačca razvio je novu društvenu mrežu “Closenger”, prvu društvenu mrežu ovakvog tipa realizovanu na području Jugoistočne Evrope.

Primarni cilj “Closengera” je podsticanje razgovora i diskusije tako što svrstava sadržaj po udaljenosti, što je jedna unikatna i praktična mogućnost.

Pored toga, ova društvena mreža nudi i mnoštvo drugih funkcionalnosti koje su karakteristične za socijalne mreže…

“Ovo je svojevrstan presedan i unikatna osobina ove mreže u odnosu na svjetski poznate društvene mreže, jer ovdje se dotičemo i međuljudskih odnosa na način da u današnjem vremenu golablizacije, sve poznate društvene mreže zbližavaju ljude koji su daleko, ali ih otuđuju od onih koji su im fizički blizu. Sa Closengerom to nije slučaj, jer korisnik prvo što vidi su postovi koji su geografski najbliži njemu, odnosno od onih korisnika koji su mu fizički bili najbliži u trenutku objave svog posta”, kažu njeni kreatori.

Iskorak koji je napravila “Closenger” je da se korisnici nakon što pregledavaju, komentarišu i diskutuju postove mogu međusobno na svojevrstan način pratiti, što im omogućuje da objavljuju postove koji su namijenjeni i koje vide samo njihovi pratioci, bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost.

“Samo post koji korisnik objavljuje je itekako multimedijalan, te se putem ove mreže možete izraziti kroz tekstualnu poruku, fotografiju, pokretnu fotografiju (GIF), te video poruku ili kombinaciju svega navedenog. Post koji korisnik objavljuje, može se dodatno obogatiti obradom kroz svojevrsne izuzetno praktične i raznovrsne filtre, stickere, itd… Svaku objavu ostali korisnici mogu komentarisati, označiti kao odobravanje svojevrsnom “like” oznakom čineći je popularnijom u odnosu na ostale objave, te dolazimo do još jedne osobine Closengera a to je tzv. “Trending” gdje se postovi redaju upravo po ovim “lajkovima” u jedinici vremena, tako da ako malo bolje primijetimo u samom Closengeru imamo sadržano više različitih najjačih aduta današnjih svjetskih društvenih mreža”, ističu kreatori “Closengera”.

Ova društvena mreža nudi i mnoštvo drugih funkcionalnosti koje su karakteristične za socijalne mreže, kao što je chat “jedan na jedan” u kome se, pored tekstualnih, mogu koristiti i multimedijalne poruke.

Closenger” je prva društvena mreža koja je razvijena u Gradačcu (Bosna i Hercegovina), a dostupna je za Android i IOS platformu.

Komentari

komentara