Magazin

Snijeg već zatrpao region, sa zapada stigao i u BiH: Meteorolozi izdali upozorenje – stižu magle, mrazovi i obilne padavine

Napisao H. H.

Prvo u područjima iznad 700 metera, a tokom poslijepodneva ili u večernjim satima snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne, saoćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH

Zahlađenje s kišom, a u višim predjelima i snijegom, koje su proteklih dana najavljivali meteorolozi, već danas je stiglo u Hrvatsku, javljaju tamošnji mediji. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg je pao na Sljemenu, u Lici i Gorskom kotaru, dok Hrvatski autoklub javlja da je u tim dijelovima države otežan promet, piše “Fena”.

Jutros u 7 sati najviše je snijega bilo na mjernoj postaji Puntijarka na Sljemenu, gdje ga je napadalo 18 centimetara. Na Zavižanu ga već otprije ima 11 cm, dok je novi snježni pokrivač zabilježen u Delnicama (10 cm), Pargu pored Čabra (9 cm), Plitvičkim jezerima (5 cm), Crnom Lugu (4 cm) i Otočcu (1 cm).

Intenzivne padavine koje će početi s kišom, a potom preći u susnježicu i snijeg, najavljuju i bh. meteorolozi. Prvo u područjima iznad 700 metera, a tokom poslijepodneva ili u večernjim satima snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne, saoćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim i sjeverozapadnim djelovima. Očekivana količina padavina od 10 do 20 l/m2, u zapadnim sjeverozapadnim područjima do 30 l/m2, a u Hercegovini i jugozapadu između 40 i 50 l/m2. Vjetar prijepodne umjeren do jak, južnog smjera, a poslijepodne sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura bit će od 4 do 9, na jugu od 11 do 16 stupnjeva. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima očekuje se postupan pad temperature zraka.

Komentari

komentara