Magazin

Nijemci “poludjeli”: Evo šta Bosanac Muhamed nudi u svom restoranu kod Stuttgarta

Napisao H. H.

Bosanac Muhamed Musić koji u Njemačkoj živi i radi 25 godina, odlučio je donijeti dio bh. atmosfere i jela u svoj restoran koji se nalazi u Leonbergu kod Stuttgarta. U maju ove godine počeo je uvoziti sarajevske ćevape koji su postali pravi hit među njemačkim klijentima.

“Ćevapi u Njemačkoj su vrlo popularni

“Koliko se ljudima sviđaju sarajevski ćevapi govori podatak da mi je bila grupa s ekskurzije, oko 20 osoba, koji su naručivali ćevape čak sedam puta. Od maja kada sam uvezao 250 kilograma ćevapa ostalo mi je blizu 30 kilograma”, kazao nam je Musić.

Istakao je kako barem i na ovaj način pokušava dati svoj doprinos zemlji i pomoći joj koliko može. Oženio je Banjalučanku s kojom ima dvojicu sinova, Mirzu i Muriza. Majkamu i danas živi u Sarajevu pa svake godine barem jednom dolazi u BiH.

Musići su vrlo uspješna porodica i pored ugostiteljstva imaju svoju firmu za transport i hladnjače preko koje uvozi ćevape. Procedura za dobijanje dozvola je bila veoma komplikovana, ali je Musić to uspio izvesti do kraja.

“Naši ćevapi jesu skupi, ali imamo najbolji kvalitet i zato ljudi dolaze kod nas. Ovdje imaju potpuni ugođaj, pogotovo za vrijeme Eura 2016 koje mogu pratiti na velikom platnu uz sarajevske ćevape”, kazao je Musić.

Restoran ima veliki kompleks na kojem se nalaze tereni i zabavni sadržaji, a u ponudi su i posebni meniji prilagođeni događajima i praznicima u Njemačkoj i svijetu.

rni, ali gdje god sam ih jeo to nije bilo to. Odlučio sam da uvozim naše prave ćevape i postali su pravi hit. Najčešće mušterije su Nijemci koji su oduševljeni. Ćevape serviramo uz pomfrit, ajvar ili kajmak. U prosjeku prodamo i 60 porcija dnevno ako je lijep dan”, rekao je Musić za “Klix“…

Za pečenje ćevapa na roštilju zadužena su dva Bosanca – Fahrudin i Marko i jedan Hrvat iz Vinkovca – Ivan. Svi su zadovoljni, i radnici i mušterije, a osim Nijemaca u njegov restoran dolaze ljudi iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Posebnu čar ovom jelu daje to što se ćevapi peku na roštilju koji je napravljen u obliku lokomotive.

Komentari

komentara