Magazin

Hrvatska: Ljetovanje za porodicu s 4 člana u špici sezone – evo cijena, i to bez luksuza

Napisao A. K.

Istraživanje koje je obuhvatilo troškove putovanja, smještaja, hrane i osnovnog džeparca za obitelj s dva odrasla člana te dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, a koji ljetuju u sjevernoj Dalmaciji, u okolici Zadra, pokazalo je kako je to preskup luksuz za dobar dio obitelji u Hrvatskoj. Računica je napravljena za tjedan dana ljetovanja, od 1. do 8. kolovoza, dakle u špici sezone.

U istraživanju koje je napravio Glas Slavonije za primjer je uzeta osječka četveročlana obitelj. Obitelji se najčešće odlučuju za ljetovanje u apartmanu, dijelom zato jer je to jeftinije od hotela, a dijelom zbog kvalitete i rasporeda obroka, što je važno za djecu.
Većina obitelji se odlučuje za apartmane
U ovim trenucima teško je u široj okolici Zadra pronaći dobro opremljen apartman s prihvatljivom udaljenosti do plaže i središta mjesta po cijeni manjoj od 592 kune, odnosno 80 eura po danu. Matematika nalaže da bi apartman za tjedan dana ovu obitelj stajao 4145 kuna. Radi se o apartmanu s jednom spavaćom sobom s bračnim krevetom te dva kauča na rasklapanje u dnevnom boravku. Ako obitelj za obroke tijekom tih sedam dana potroši prosječnih 150 kuna dnevno, dolazi se do cifre od 1050 kuna. Treba računati i s ponekim od dodatnih sadržaja na plaži – poput kave, sladoleda, peciva ili sličnog, pa se trošak ljetovanja u ovom slučaju penje na 6245 kuna.
Paprene cijene u hotelima
Hoteli imaju, za većinu građana, paprene cijene. Ako obitelj odluči ljetovati u hotelu s tri zvjezdice, sedam dana ljetovanja na bazi noćenja s tri obroka obitelj s dvije odrasle osobe i dva osnovca, u najpovoljnijoj trenutačno raspoloživoj varijanti, stoji čak 13.500 tisuća kuna. Radi se o smještaju u jednostavnoj hotelskoj obiteljskoj sobi s pogledom na more u manjem hotelu. Soba je opremljena s četiri kreveta, klima-uređajem, hladnjakom i televizorom. Cijena za boravak s doručkom po osobi stoji 2255 kuna, odnosno otprilike devet tisuća kuna sve zajedno.

Ovakav smještaj nudi i mogućnost doplate od 125 kuna po osobi za ručak i večeru u hotelu, a to znači da obitelj mora platiti još 3500 kuna za sedam dana. Glas Slavonije izračunao je da za dodatne gušte poput kave ili sladoleda treba izdvojiti otprilike još 1050 kuna, što trošak ljetovanja diže na 13.550 kuna.
Dodatna zvjezdica stoji četiri tisuće kuna više
Svaka dodatna zvjezdica stoji čak četiri tisuće kuna više. Smještaj na bazi polupansiona u hotelu s četiri zvjezdice za našu obitelj skuplji je za oko četiri tisuće kuna, a u hotelskom naselju s pet zvjezdica za čak devet tisuća kuna.
Za put do Zadra ova četveročlana obitelj mora izdvojiti od 1280 do 5300 kuna, ovisno kojim prijevoznim sredstvom putuje. Najmanji trošak odnosi se na putovanje autobusom. Drugo najisplativije putovanje je automobilom, pod pretpostavkom da se radi o vozilu na benzin koji u prosjeku troši sedam litara na 100 kilometara. Za takav put treba izdvojiti oko 1300 kuna. Od toga oko 800 kuna za gorivo, a ostatak za cestarinu u oba smjera. Na trećem je mjestu putovanje vlakom koje četveročlanu obitelj stoji 1527 kuna.

Net.hr

Komentari

komentara