Magazin

Graph Search – Facebook omogućio alat za iskopavanje ''prljavih'' informacija iz prošlosti

Napisao admin

Graph Search može da pronađe sve što ste postovali, a na šta ste zaboravili da stavite oznaku privatnosti


Facebook (Foto: Cure.ba)

Facebook je predstavio Graph Search – novi način pretraživanja Facebooka za koji u toj kompaniji kažu da će korisnicima pomoći “pronalaženju novih prijatelja i starog sadržaja”. 

Kako funkcioniše Graph Search? 

Nova Facebookova pretraga indeksira sav sadržaj koji su korisnici tokom godina dijelili na ovoj društvenoj mreži i korisnicima olakšava pronalaženje tog sadržaja i informacija o drugim korisnicima, fotografijama, mjestima koje su posjetili, njihovim interesovanjima i slično, piše Dnevni avaz.

Za razliku od klasičnog pretraživanja na internetu, Cukerberg je rekao da njihov novi alat omogućava direktno traženje odgovora, a ne linkova na te odgovore. On je naglasio da je ovo veliki napredak u odnosu na dosadašnji način pretraživanja koji će omogućiti vrlo precizno dobijanje velike količine informacija o ljudima i stvarima koje nas zanimaju. 

Facebookov Social Graph tako će nam omogućiti da, prije putovanja, na Facebooku potražimo prijatelje koji su već posjetili tu destinaciju, te da ih pitamo za savjet, a na sličan način možemo pronaći prijatelje i korisnike na Facebooku koji su upisali fakultet koji nas zanima ili ljude koji žive u istom gradu, a vole, na primjer, tenis. 

Šta sve može isplivati?

S obzirom na dosadašnje probleme s privatnosti, u Facebooku su naglasili da su novu opciju razvijali misleći prvenstveno na privatnost korisnika. Oni ističu da će se putem ovakve pretrage moći naći stvari koje su i do sada bile dostupne na ovoj mreži, samo će sada pretraživanje biti puno jednostavnije. Dakle, sve stvari poput fotografija i statusa koje su do sada bile privatne i dostupne samo prijateljima, takve će ostati i dalje.

Međutim, na portalu Gizmodo upozoravaju da bi ovakav novi način pretraživanja mnoge mogao dovesti u velike probleme jer bi se na osnovu grupa koje su lajkovali o njima mogle biti otkrivene neka njihova interesovanja, za koja ne žele da budu javna. Iako su takve informacije na Facebooku možda dostupne već godinama, s obzirom na nov način pretraživanja, sada će one biti jednostavnije za pronalaženje.

Osim toga, na površinu će možda da isplivaju neke informacije iz prošlosti na koje su korisnici u potpunosti zaboravili ili su na njima zaboravili da namjeste postavke privatnosti. 

Cukerberg je napomenuo da je ova opcija još u fazi testiranja i da će se vremenom nadograđivati. Trenutno je dostupna samo određenom broju korisnika, a ovdje možete kliknuti da biste se priključili listi čekanja.

cure.ba

Komentari

komentara