Magazin

Fantastičan napredak – U oružanim snagama 6,2 posto žena

Napisao admin

U sastavu Oružanih snaga BiH ima 6,2 posto žena svih činova, što predstavlja fantastičan napredak s obzirom na to ove snage postoje sedam godina, te da prethodno, u bivšoj JNA, nije bilo žena, rekla je danas brigadir Mersida Mešetović.


Žene u oružanim snagama (foto: cafe.ba)

“Jedini čin u Oružanim snagama BiH u kojem nema žena jeste generalski. To je razumljivo jer smo vrlo mlade oružane snage. Ali poštujući zacrtanu politiku da do 2015. godine imamo 10 odsto žena, očekujemo da će se stanje popraviti”, istakla je Mešetovićeva na okruglom stolu o rodnim pitanjima u oružanim snagama.

Ona je izrazila nadu da će u narednih 20 godina u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH biti žena i na vrlo visokim pozicijama odučivanja, te da će neka od pripadnica Oružanih snaga BiH steći i čin generala.

Mešetovićeva je naglasila da je prosječan procenat žena u uniformama u oružanim snagama koje su članice NATO–a oko osam odsto, te da je u tom pogledu BiH u poređenju sa Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom na srednjem nivou.

Komandant NATO štaba Sarajevo general Valter Lord istakao je da Sjeveroatlantska alijansa daje veliki značaj primjeni Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 o ženama, miru i bezbjednosti.

“Tokom mirovnih operacija stekli smo iskustvo da ima mnogo zadataka koje jednostavno muškarci ne mogu da izvode. To je posebno postalo vidljivo tokom operacija u Iraku i Avganistanu”, rekao je Lord.

On je naveo da je NATO štab Sarajevo imenovao i koordinatorku za pitanja ravnopravnosti žena – Vanju Matić, koja radi zajedno sa Oružanim snagama BiH na podizanju svijesti o potrebi učešća žena u procesu odlučivanja.

General Lord je kao posebno dobar rezultat osvaren u Oružanim snagama BiH izdvojio nabavku odjeće i opreme koja je prilagođena ženama i dodao da one više neće morati da nose vojne uniforme krojene za muškarce.

“NATO štab Sarajevo pomaže i da se obave prepravke u kasarnama kako bi one bile prilagođene za žene. Od takvih projekata će korist imati i muškarci”, izjavio je Lord.

Okrugli sto “Kojeg je roda bezbjednost? – O bezbjednosti i rodnim pitanjima u oružanim snagama” u organizaciji NATO štaba Sarajevo, koji je održan u Kući ljudskih prava u Sarajevu, prethodno je organizovan i u opštinama Oštra Luka, Jajce, Prozor-Rama, Livno, Vlasenica, Milići i Zvornik, javlja Srna.

cure.ba

Komentari

komentara