Magazin

Brojne inovacije – Koji će trendovi obilježiti 2013. godinu?

Napisao admin

Smart kućni uređaji, porast broja mobilnih uređaja i ulaganje u unapređenje sigurnosti podataka samo je dio onoga što nas očekuje u narednoj godini.


Mobitel (foto: Cure.ba)

Kraj godine je obično vrijeme kada sumiramo dostignuća, ali je takođe i trenutak kada se osvrćemo ka budućnosti. Kada je u pitanju tehnologija, svaka nova godina donosi brojne inovacije u okviru industrije.

Upravo je na ovoj novoj 2013. godini da pokaže koji će se trendovi pokazati kao najaktuelniji, ali i koje kompanije će najbrže reagovati na promjene zahtijeva potrašača i na taj način izboriti se za svoje mjesto u neizvjesnoj tržišnoj utakmici.

Smart kućni uređaji – Iako se svake godine na tržištu pojavljuju različiti kućni uređaji koji imaju sve više naprednih funkcija, prognoze su da će naredna godina definitivno biti godina smart kućnih aparata. Dok je u prethodnom periodu naglasak kod ovih uređaja bio na većoj efikasnosti i smanjenju troškova, očekuje nas njihovo sve intenzivnije povezivanje sa internetom i nove funkcije koje za cilj imaju da olakšaju svakodnevni život korisnika.

Porast broja mobilnih uređaja – Uz liberalizaciju i sve veću dostupnost širokopojasnog bežičnog interneta tokom posljednje decenije, kao i standardizacije ultra brze HSPA+ mobilne mreže za prenos podataka, mogućnost povezanosti sa ostatkom svijeta danas je sada bukvalno na dlanu – bilo gdje, bilo kad. Samim tim, i potražnja za mobilnim uređajima, pogotovo u nerazvijenim tržištima, biće višestruko vijeća u predstojećem periodu.

Prema istraživanjima agencije International Data Corporation (IDC), tokom sljedeće godine biće prodato 391 milion novih računara, a od tog broja 235 miliona će biti prenosivi. IDC takođe predviđa da će pored ove pozamašne cifre biti prodato i oko 801 milion smart telefona od kojih će čak 300 miliona biti prodati samo u Kini. Ovo govori da je tržište mobilnih uređaja tek u začetku i da će se pored stotine proizvođača koji nude slične uređaje po sličnoj cijeni izdvojiti samo oni koji budu najinovativniji.

Različitost kroz inovacije – Jedna od najvažnijih stavki na tržištu za sljedeću godinu je upravo kreativnost i inovacije. S obzirom na to da je tehnologija nešto što se konstantno mijenja i napreduje, jedna od glavnih prednosti kompanija u borbi na tržištu biće ulaganje u inovacije. Današnji, ali i sutrašnji korisnik će sve više ocjenjivati uređaje po njihovoj funkcionalnosti i intuitivnosti, piše B92.

Unapređenje sigurnosti podataka – U vremenu kada mobilni telefoni ili smart televizori imaju daleko jače procesore od većine računara koje smo koristili prije desetak godina, sadašnji način zaštite podataka je zastario i veoma nebezbjedan. Lozinke i konvencionalni načini zaštite polako ostaju iza nas, dok će novi mehanizmi i tehnologije za primjenu bezbjednosti podataka biti jedne od glavnih tema za razmišljanje u odjeljenjima za istraživanje i razvoj mnogih kompanija u predostojećim godinama.

Dalji razvoj cloud servisa – Osim inovacija na polju mobilnih uređaja, tokom 2013. godine predviđa se i vijeća aktivnost u okvirima cloud servisa, koji je uz široku dostupnost brzog interneta i mobilnu revoluciju posljednjih godina dobio na značaju i funkcionalnosti.

Kojim se trendovima i novitetima Vi radujete u narednoj godini?

cure.ba

Komentari

komentara