Trudnoća i majčinstvo

Pokazatelji – Kada možete očekivati probleme sa plodnošću?

Napisao admin

Ukoliko odmah ne možete ostati u drugom stanju, to ne znači da imate problema s plodnošću. Većina parova pokušava najmanje šest mjeseci prije nego što dobiju dobre vijesti. Zato ne dopustite da vas par neuspjelih testove trudnoće razočara. Međutim, u određeno vrijeme trudnoća bi se trebala dogoditi. Ako se to ne dogodi onda počinjete sumnjati u veliki problem. Dakle, kada je vrijeme da započnete sa sumnjom?


Test za trudnoću (Foto: Cure.ba)

Ovdje su neki od pokazatelja da možda nećete moći ostati u drugom stanju, zbog nekih problema s plodnošću.

1.    Imate iznad 35 godina.
Mnoge žene ostanu u drugom stanju u svojim kasnim tridesetim, ali iznimke ne mogu biti izrađene u pravila. Svi doktori savjetuju da imate svoj prvo dijete prije 30- e godine. Ako imate iznad 35 godina i do sada ste imali desetak negativnih testova na trudnoću onda je vaša tjeskoba opravdana. Starost je jedan od glavnih uzroka neplodnosti kod žena. Morate se što prije savejtovati sa stučnjakom za plodnost.

2.    Vaše mjesečnice su neredovne.
Vaš menstrualni ciklus je pokazatelj vašeg reproduktivnog zdravlja. Ako su  vaše mjesečnice redovne u 80 posto slučajeva nećete imati nikakvih problema s ostajanjem u drugom stanju. Ako nisu onda postaje teško da izračunate vaše plodne dane.

3.    Čest negativan test za trudnoću.
Većini parova treba 3 do 6 mjeseci da začnu bebu. Ukoliko to pokušavate u posljednjih 8 do 10 mjeseci, onda možda imate nekih problema sa neplodnošću. Idite kod stručnjaka za plodnost i vi i vaš partner, jer je vrlo moguće da vaš partner ima taj problem, a ne vi.

4.    Ukoliko često dobijate lažne znakove trudnoće.
Možete napraviti test na trudnoću, dobiti pozitivan rezultat i onda dobiti mjesečnicu nekoliko dana kasnije. To znači da prolazite kroz hemijske trudnoću. Hemijska trudnoća je stanje u kojem imate sve simptome trudnoće, ali postojenje prave trudnoće se ne dogodi. To se dešava uglavnom zbog genetskih problema, tako da ćete morati posjetiti stručnjaka za to područje.

5.    Postoji historija poremećaja.
Ako ste patili od ozbiljnih poremećaja poput ciste jajnika ili raka dojke onda se trebate početi brinuti nakon 4. ili 5. propalog testa na trudnoću. Ove bolesti znatno utiču na vaše šanse za ostanjanje u drugom stanju.

cure.ba

Komentari

komentara